Paradigm

« | »

Paternalism

paradigm | 31 Mars, 2006 14:35

I en ledare i dagens DN skriver Anders Isaksson om fetmans klassresa. Alla är bekymrade över att underklassen blir allt fetare men ingen vill tala klarspråk om varför, menar Isaksson. Själv förklarar han det som ett slags tröstätande: "De proppar i sig därför att ingen längre behöver dem."

Kanske kan Karin Bojs på vetenskapsredaktionen upplysa honom om att övervikt till 70 procent är ärftligt. De hade proppat i sig redan tidigare om de haft råd. Nu när alla kan äta ihjäl sig är det bara de ärftligt belastade, de som inte kan låta bli, som gör det.

Anledningen till att de just är personer med låg utbildning och inkomst som är överviktiga är att samma gener påverkar både intelligens och matvanor. Impulsiva människor, sådana som ofta får diagnosen ADHD, har lägre IQ än genomsnittet. Och varje poäng har en effekt på ens sociala situation.

För liberaler är det här dåliga nyheter, eftersom det undergräver deras idé om att alla klarar av att stå på egna ben utom en liten grupp särskilt behövande. Sanningen är att sådant som ADHD inte är ett distinkt tillstånd utan snarare egenskaper som är kontinuerligt fördelade över hela befolkningen. Ju mer frihet, desto mer problem för de som inte kan handskas med den. Snart når vi en kritisk punkt då man måste sluta låtsas att det bara är ett fåtal som har problem, dela ut diagnoser till höger och vänster, och istället ta hand om hela befolkningen.


kommentarer

Comment Icon

fetsomfan | 02/04/2006, 15:57

Oh, herregud, nar man inte trodde att det kunde bli mer idiotiskt an Anders Ivarssons kronika. Ingen vet annu hur mycket fetma har att gora med gener. Vad an Karin Bojs sager. Det ar namligen mycket svart att gora objektiva studier pa manniskor av flera olika skal, bland annat for att de ar olampliga som forsoksdjur.

Kopplingen mellan ADHD och fetma finns inte. Inte heller ar det nagot som indikerar att feta manniskor ar "impulsmanniskor". Snarare tvartom - du brukar ses som flegmatiska.

Men rock on, forsatt tillsammans med Anders Ivarsson att agna dig at att pracka pa alla negativa egenskaper som finns pa fetknopparna! Det spelar ingen som helst roll att du ar helt ute och cyklar! Och det ar ju sa latt att identifiera dessa vardelosa idioter ocksa! Praktiskt.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18