Paradigm

« | »

Hagamannen - är vi alla medskyldiga?

paradigm | 02 April, 2006 14:34

Under rubriken "Hagamannen mitt ibland oss" söker Ronny Ambjörnsson en samhällsförklaring till denna uppenbart avvikande persons beteende. Mannen (som fortfarande bara är misstänkt) hade bastat och besökt en pub med sina kompisar, berättar Ambjörnsson och spekulerar i att det kan ha förekommit sexistiska skämt. "Det finns en dold machismo, inte bara i våra glesbygder", skriver han.

Visst finns det sexism och en machokultur även i ett av världens mest jämställda länder. Men i vilken mån bidrar den till att någon blir en serievåldtäktsman? Ett mått på det är naturligtvis hur vanligt fenomenet är. Låt säga att det finns tre miljoner män som har rätt ålder för att kunna ägna sig åt det här. Hur många av dessa är serievåldtäktsmän? Är det ens tre hundra, det vill säga en tiondels promille?

Alla har ju hört skämten, en del skrattar med andra inte. Av de som gjort lumpen har många fått en rätt kraftig dos av machokultur. Men knappast någon blir för den skull en Hagaman. Alltså finns orsakerna någon annanstans. Som till exempel hos individen.


kommentarer

Comment Icon Förenklar

Ingrid | 03/04/2006, 22:25

Det är många som passar på att få minuter i etern angående hagamannen
och det är skrämmande att läsa vissa uttananden.
man kan skratta åt machoskämten utan att vara galen.
Faligt att se på livet som ambjörnsson gör. Gynnar ingen

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18