Paradigm

« | »

Wolodarski skumläser Pinker

paradigm | 13 April, 2006 19:14

DNs Peter Wolodarski gläds uppenbarligen åt att Steven Pinkers "The blank slate" nu kommer på svenska. Det gör jag med. Det är en faktaspäckad bok om den mänskliga naturen som utmanar många etablerade myter. Mycket av det som Pinker refererar var känt redan på 1980-talet men få journalister har velat eller vågat vidarebefordra vad man uppfattat som hädiska tankar.

Wolodarski rekommenderar den till Jämo, skolministern och Åke Green. Visst, men borde han inte läsa den en gång till själv? De rön som Pinker referar är bland annat att vi alla från födseln har olika förutsättningar och begåvningsprofiler som är jämnt fördelade över hela befolkningen. Att vi med andra ord aldrig kommer att konkurrera på lika villkor. Liberalernas frihet är alltså en frihet på de svagas bekostnad. Pinker är lite motsägelsefull angående vilka politiska konsekvenser dessa rön kan ha. Men i det stora hela menar han att forskningen gett det konservativa lägret (eller vad han kallar den tragiska visionen) rätt och utopikerna, där liberalerna ingår, fel.

Jag tror inte att den här boken blir valårets mest omdiskuterade - dels går den över huvudet på för många läsare och dels finns det inget parti som kan använda den i sitt eget syfte (även om Wolodarksi tror det). Men om det bildas ett vänsterkonservativt parti så kanske den kan spela en roll i nästa val.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18