Paradigm

« | »

Leijonborg och korruptionens väsen

paradigm | 15 April, 2006 21:03

Lars Leijonborg lanserar i dagens DN ett antal etiska regler som ska motverka politisk korruption - döpta efter sossar som utmärkt sig på området (Lex Anitra Steen, Illmar Reepalu, Göran Persson och så vidare). Men udden är för en gångs skull inte riktad mot de politiska motståndarna: "Att makt korrumperar är, menar jag, inte en socialdemokratisk brist, utan ett allmänmänskligt fenomen. Makt kan förvrida moraluppfattningen även för en folkpartist", skriver Leijonborg.

Frågan är dock vad det är som gör att man inte blir korrupt - närvaron av lagar eller riktlinjer? Eller om makten nu oundvikligen korrumperar: kommer lagarna att hålla politikerna i schack? Sanningen är nog att de mycket lätt kommer att hitta sätt att kringgå dessa lagar. Eller så kommer man helt enkelt att bryta mot dem. Det gör man ju redan i dag.

Vill man bekämpa korruptionen så bör man nog fundera lite på hur den uppstår. Som jag ser har det här fenomenet två sidor - dels den gamla truismen att makt korrumperar, eller enklare uttryckt: att tillfället gör tjuven. Den andra sidan av saken är att tjuven gör tillfället. En del människor ser tillfället och låter bli medan andra arbetar aktivt för att skapa ett tillfälle.

Ett medel för att bekämpa korruptionen skulle alltså kunna vara att minska antalet tillfällen, det vill säga skyhöga löner, guldkantade pensionsavtal och liknande. Problemet är bara att det just är tjuvarna som ska förmås göra detta. Och i sådana frågor råder det en stor enighet. Några riktlinjer av det slaget kommer Leijonborg aldrig att föreslå.

Alltså måste man börja med att få ut de korrumperade och in andra mer rakryggade människor. För det är skillnad på folk och folk. Jag är skeptisk till idéen om att man går in i politiken som en naiv idealist och därefter under maktens ohälsosamma inflytande blir till en maktfullkomlig machiavellist. Jag har aldrig sett den sortens personlighetsförändringar i verkligheten. Troligare är att man var rutten redan från starten. Den politiska karriären väljer man därför att den är en motorväg till ett liv i lyx.

Men hur får man in rätt mäniskor? Kanske genom att låta kunskap, intelligens, engagement och ödmjukhet (hur man nu definierar det) påverka hur starkt ens röst väger på valdagen.

Hur som helst verkar det uppenbart att förändringen måste komma utifrån.


kommentarer

Comment Icon

Läsaren | 16/04/2006, 12:26

Ett sätt kunde vara att sänka lönerna rejält för politikerna så kanske man bara får in rätt folk som verkligen är dedikerade politiken och inte lyxen som följer med den.

Att vara riksdagsman är ju världens bäst betalda halvtidsjobb.

Comment Icon

Paradigm | 16/04/2006, 18:57

Ja, det är helt klart pengarna det handlar om. Ingen vill ha makten för att stifta den ena eller andra lagen - i så fall hade vi aldrig gått med i EU.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18