Paradigm

« | »

I fablernas värld

paradigm | 20 April, 2006 18:19

På radion hör jag Marit Paulsen beklaga sig över disneyfieringen av djur, det vill säga att man läser in mänskliga egenskaper i deras beteende. Det är det som gör att den del människor förleds att tro att djuren måste befrias från vad som i själva verket är en helt anständig djurhållning.

I skarp kontrast till Paulsen står Marvin Zuckerman, kanske världens främste expert på personlighetspsykologi, som hävdar att alla grundläggande personlighetsdimensioner hos människan har en motsvarighet hos djuren. Skälet till det är att dessa egenskaper har en biologisk grund och att våra hjärnor i hög grad liknar andra däggdjurs.

Så varför lever myten om disneyfieringen kvar? Varför har man så svårt att ta till sig de här rönen? Jag tror att det beror på att man vill upprätthålla en positiv självbild. Det blir lättare att begå övergrepp på djur ju mer olika de är oss. Det kanske kan verka roligt att välja ut en hummer ur ett akvarium på en restaurang, men om det var kor och de sa: "Det här är Rosa, hon är blyg men mycket tillgiven, och därborta är Stjärna som alltid är så infallsrik. Vilken vill du ha?" Nej, det skulle inte vara så kul. Det gäller att hålla distans till den man ska äta. Det är då disneyfieringen kommer väl till pass.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18