Paradigm

« | »

Frihet till varje pris

paradigm | 27 April, 2006 14:33

Man kan undra varför liberaler så gärna diskuterar prostitution när den frågan så tydligt visar hur svaga deras idéer är. DNs Hanne Kjöller ger ett bra exempel när hon skriver: "Det är väl inte så att man ser på sexhandeln som något önskvärt. Det handlar mer om principer: om en myndig person vill sälja en tjänst och en annan myndig vill köpa den, så måste det vara en sak mellan dess två parter - och ingen annan." En princip som ger ett oönskat resultat bör man alltså hålla på, därför att principer bör man hålla på. Jag har ett bättre förslag: prova alla möjliga principer, behåll de som fungerar och släng de övriga i soptunnan.

Därefter försöker Kjöller blåsa liv i idéen om den lyckliga horan, eller åtminstone en hora som inte är ett offer. Detta icke-offer vill inte att hennes identitet blir känd, hon talar om omgivningens förakt och sina egna äckelkänslor. Men hon var väl det bästa Kjöller kunde hitta. "Sophie" har gjort ett fritt val och det gick inte fullkomligt åt helvete vilket alltså motiverar en legalisering. Kjöller är lite motsägelsefull i det att hon lyfter fram ett "lyckat" fall. Tydligen ska principerna ge något slags resultat i alla fall. Eller så tror hon att Sophie är normalfallet och ett bevis för att principen ifråga ger ett alldeles utmärkt resultat. Det insinuerar hon i alla fall när hon skriver: "Eller så skulle man kunna hävda att hon är ett undantag. Men min poäng är, hur vet vi det?" Tja, Kjöller kanske kan läsa den egna tidningen. I samma nummer refererar Claes Borgström aktuell forskning som visar att nio av tio prostituerade vill byta yrke och att sju av tio har samma posttraumatiska stressnivå som krigsveteraner.

Åt helvete eller inte, en god liberal lägger sig inte i. "Det enda jag upplevde som kränkande var män som skulle rädda mig" , berättar Sophie i artikeln. Den här bilden älskar man att lyfta fram - hjälparen som en inbilsk torsk Aldrig en familjemedlem, vän eller socialarbetare. Den som vill hjälpa den suveräne individen är en patetisk loser. (Liksom naturligtvis den som vill ha hjälp.)

När ett fritt val går åt helvete i 99 procent av fallen och som för Sophie i en procent av dem kan man inte gömma sig bakom det stora vackra ordet "Frihet" längre. Då är det dags för lite tvingande lagstiftning.


kommentarer

Comment Icon tack för ett bra inlägg

president | 27/04/2006, 19:03

om hanne kjöller och prostitutionsfrågan. det är så j-vla svårt att argumentera med tokliberaler...

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18