Paradigm

« | »

Född fördomsfull?

paradigm | 29 April, 2006 14:44

I radions P1 berättar personlighetspsykologen Nazar Akrami om sin forskning som går ut på att vissa människor av födseln är mer fördomsfulla än andra. Nedärvda personlighetsegenskaper gör att man tänker och känner i vissa banor hellre än i andra. Det är ovälkommna rön för de som tror att man kan utrota fördomar med information och uppfostran. För man vet sedan tidigare att åsikter och attityder som har en ärftlig grund är särskilt svåra att rucka på.

Fast man kan tycka att det är synd att Akrami, som så många andra, använder en rätt dubiös personlighetsmodell ("The Big Five"). Just den egenskap som förknippas med fördomsfullhet, "öppenhet", har visat sig korrelera så högt med intelligens att resultatet helt kan förklaras av att intelligenta människor är mer fördomsfria än ointelligenta. Och det lär väl knappast förvåna någon.

Liknande forskning har visat att även politiska åsikter till stor del kan förklaras av ärftliga personlighetsegenskaper. Republikaner är överlag introverta och demokrater är extraverta. Kanske var det därför så många demokrater hade så svårt att förstå att de förlorat i det senaste valet. Det var ju de som syntes och hördes överallt.

Politikerna verkar väl medvetna om de här rönen. Man utgår ifrån att väljarna inte kommer att förändras i sina grundläggande åsikter och attityder. Istället för att övertyga dem försöker man framställa det som att man i grund och botten tycker samma sak. Att det går att vara miljövän och rösta på sossarna, att man ka ha ett socialt samvete och rösta på moderaterna och så vidare. Det är därför partierna alltmer kommit att likna varandra. Man kanske tror på sina idéer, men man tror inte att man kommer att kunna förändra andra människors sätt att tänka.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18