Paradigm

« | »

Med kallt blod

paradigm | 05 Maj, 2006 17:50

Så har jag äntligen läst färdigt "Med kallt blod" av Truman Capote. En bok om ett lika kallblodigt som meningslöst mord på fyra personer. Boken börjar bra, och det råder inget tvivel om att Capote är en mycket skicklig författare. Särskilt imponerar han med sina levande personskildringar.

Däremot känner jag mig mer osäker på varför han skrev den. För en dokumentär skildring av ett brott är det bara på ytan. Bakom den ytan tycker jag mig finna andra, mer outtalade, motiv. Han ägnar mycket tid åt att skildra ett av offren, Nancy Clutter. Visst skär det i hjärtat när man tänker på det öde denna unga, intelligenta, romantiska flicka gick till mötes. Men efter ett tag känns det som att författaren står och viftar med en blodig kattunge framför näsan på en. Hade Nancy varit tjock, ilsken och obegåvad hade Capote säkert lyft fram någon annan istället. Hans högsta prioritet är helt klart att få så många läsare som möjligt, vilket känns respektlöst mot offren.

Ett annat dolt motiv är det dödsstraffmotstånd som boken ger uttryck för. Jag tror att författaren tänkt sig att en saklig, objektiv hållning skulle bli det effektivaste argumentet - att låta läsarna övertyga sig själva. Men den objektiviteten är alltför genomskinlig. Den ene mördaren, Perry Smith, ägnas väldigt stort uttrymme. Hans taskiga barndom återkommer så ofta att man bara kan dra en slutsats: att Capote menar att den förklarar, och kanske också ursäktar, morden. Smiths kumpan Richard Hickock, en klockren psykopat med en av allt att döma normal barndom, har han inte mycket att säga om. Det hade varit bättre om författaren talat om var han stod i frågan.

Den lärdom man kan dra av den här boken är att dåliga saker händer bra människor. Man värjer sig mot den tanken. I nyhetsrapporteringen brukar det ofta finnas någon försäkran om motsatsen. Att offret kände gärningsmannen eller att offret själv var en kriminell person. Eller åtminstone var berusad eller uppträdde hotfullt. En grym konsekvens av den här tron är att man tenderar att skuldbelägga offren. Om du råkar ut för något dåligt så är du själv på något sätt dålig. Den myten punkterar Capote mycket effektivt


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18