Paradigm

« | »

Normopati - normal och sjuk på samma gång

paradigm | 09 Maj, 2006 14:29

De allra flesta av oss härmar varandra, det finns det omfattande belägg för. Men om man gör det i sådan omfattning att man mår dåligt av det kallas det tydligen normopati. Hur dåligt man måste må är naturligtvis en godtycklig gränsdragning.

I dagens DN finns en artikel av Åsa Bolmstedt om det här fenomenet. I artikeln nämner psykologen Monica Brun och teologen Maria Liljas Stålhandske några viktiga orsaker till normopati, nämligen medierna och det som Brun kallar ett patriarkaliskt pliktsamhälle. I det samhället ska man vara stark och inte visa några tecken på sårbarhet.

Jag tycker inte att de här förklaringarna håller. Det är ju exempelvis ett mycket starkare normbrott om en man faller i gråt än om en kvinna gör det. Kanske resonerar Brun så att eftersom normtrycket kommer utifrån och kvinnor är mer normopata så är normopati ett resultat av kvinnoförtryck. Fast en annan förklaring kan vara att kvinnor av rent biologiska skäl är mer mottagliga för socialt tryck. Många av de värsta normbrotten begås av människor med personlighetsstörningar (som alla är i hög grad ärftliga) varav nästan alla är män. Kvinnor har istället mer ångestproblem vilket man väl kan klassa normopati som.

Men fenomenet är intressant, inte minst ur politisk synvinkel. Brun talar om hur ett samhälle utan normopati skulle kunna se ut: "Ett samhälle som är uppbyggt på lust, glädje och kärlek, snarare än kontroll, rädsla och fördömande." Istället för att ta ledigt och gå och bada så sneglar vi på grannarna eller bekantskapskretsen och försöker hänga med. Vad politikerna borde fråga sig är: Hur får vi folk att gå och bada?


kommentarer

Comment Icon Media?

Monica | 11/05/2006, 01:53

Media? Tror jag inte ett ögonblick på. Detta har funnits i alla tider. Men kvinnorollen är till många delar friare än mansrollen numera. Hur konstigt det än kan låta.

Comment Icon

Paradigm | 11/05/2006, 16:40

Ja, det finns märkligt många människor som tror att media dikterar vårt beteende, snarare än speglar det. Visst finns det trender men de håller sig ju i rätt snäva ramar. När man lanserar kroknäsan och grisögonen och folk hakar på och opererar sig ska jag tro på det.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18