Paradigm

« | »

Hjälp inte Hamas

paradigm | 11 Maj, 2006 17:54

Så har alltså USA, EU, Ryssland och FN beslutat att ge bistånd till palestinierna, ett bistånd som ska kringgå Hamas regering. Till och med Israels regering tycker att åtgärden är okej. Det tycker inte jag. Visst drabbas en massa oskyldiga människor, inte minst barn, av den nuvarande situationen. Men en överväldigande majoritet av dessa människor röstade på Hamas - de är långtifrån oskyldiga.

En del människor verkar tro att det är bra att Hamas vann valet så att vi nu genom att tala med dem, vänligt men bestämt, kan introducera dem i den civiliserade världen. En mer realistisk debattör är Fredrik Malm som citerar Hamas manifest där det bland annat står: "Stenarna och träden kommer att säga: Oh muslimer, det är en jude bakom mig, kom och döda honom!" Det är människor som skriver under på sånt här som svenska riksdagsledamöter nu träffar, utan att riktigt vilja stå för det. Så här slingrar sig till exemepel Pär-Axel Sahlberg (s): "Hamas är terrorstämplat. Men det innebär inte att de enskilda människor, som på olika sätt har relationer till Hamas, automatiskt är terrorstämplade." Sahlberg talar om Atef Adwan, en enskild individ vars relation till Hamas är att han är minister i dess regering. Man kan undra vad Sahlberg och andra hoppas på. Att det i nästa manifest ska stå: "...det är en jude bakom mig, kom och tala strängt till honom"?

Det kommer alltid att finnas oskyldiga offer, men deras antal kommer bara att öka med ett Hamas på frammarsch. Och hur man än vänder och vrider på det så kommer biståndet att bli minst en halv seger för Hamas. Det går nämligen inte att kringgå dem genom att ge bistånd till deras sympatisörer. Dessa människor måste inse att deras handlingar får konsekvenser, och att konsekvenserna inte alltid är undfallenhet från omvärldens sida.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18