Paradigm

« | »

Karolina Ramqvist avslöjar sanningen bakom Stenbecks gangsteraptit

paradigm | 15 Maj, 2006 20:01

Jag har alltid retat mig på akademiska tjugofemöresfilosofer. Sådana som förklarar hur det är utan några som helst krav på empiriska belägg eller vetenskaplig stringens. De övertygar istället med hjälp av sina akademiska meriter eller sina kontaktnät. (Blir man publicerad i en stor dagstidning så är man väl ingen totalidiot.) Sociologer, filosofer, kulturskribenter brukar vara värst.

Men nu när all information måste vara underhållande går det inte att gömma sig bakom den akademiska fasaden. Man måste tala någon sorts klarspråk. Och då gör dessa personer ofelbart självmål.

Ett exempel är Karolina Ramqvists funderingar kring Jan Stenbecks matvanor i dagens DN. Stenbeck befann sig tillsammans med sina vänner Leif G W Persson och Erik Lallerstedt "i en äktsvensk liten mansvärld där segling, cigarrer och husmanskost med Sjösalaromantik är kulturbärande statusbitar". God mat, skärgården och Taube, ja det låter ju suspekt. För den sluge Stenbeck hade naturligtvis ett syfte med sitt ätande. Han "visste förstås att män över en viss inkomstgräns bara verkar pampigare ju fetare de blir, och att det som hos en kvinna är tecken på förlorad kontroll, för dem bara är att ta lite mer plats".

Förr i tiden innebar övervikt status; den som hade råd att äta kunde visa upp det med sin mage. Idag är det tvärtom så att de sämst ställda är fetast. Och de verkligt supermäktiga? Den fetaste amerikanske presidenten de senaste decennierna är väl Clinton. Och han kämpade för att hålla vikten!

Om tre matglada män träffas ibland för att äta något gott så är det inte säkert att det finns något att analysera. Inget patriarkat, inget klassamhälle. Bara en god middag.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18