Paradigm

« | »

Man behöver inga genforskare för att starta ett slagsmål

paradigm | 21 Maj, 2006 15:54

I dagens DN kommer evolutionsbiologen Bruce Lahn till tals. "Jag tror att vi kommer att finna den genetiska förklaringen till att människor är olika, och det kommer också gå att koppla till befolkningsgrupper", säger Lahn. Att det finns genetiska skillnader vet man sedan tidigare, men många värjer sig mot tanken på att skillnader i beteende mellan olika grupper skulle ha en genetisk förklaring.

Min personliga ståndpunkt är att det inte är lönt att värja sig - det är som det är. Och om det skulle vara så, hur skulle man i så fall värja sig emot det? Säkert finns det de som vill göra den här sortens forskning olaglig, men sanningen kommer ju fram i alla fall. Man behöver ju bara se på Kinas patetiska försök att censurera nätet.

Kan sådana rön användas politiskt för att piska upp en hatstämning mellan olika folkgrupper? Visst, men etniska konflikter har aldrig förut behövt några vetenskapliga rön för att hållas vid liv. Dessutom är de flesta konflikter av det slaget mellan grannar, som ofta är närbesläktade.

Det vore bättre att forska mer i hur konflikter mellan olika folkgrupper faktiskt uppstår, än att oroa sig över hur de kanske skulle kunna uppstå.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18