Paradigm

« | »

Kognitiv beteendeterapi på skolschemat

paradigm | 02 Juni, 2006 20:30

Ja, varför inte. (Jag vet att man inte ska syfta på rubriken. Ni får väl dra av det från min lön.) Man ska ju lära sig för livet brukar det heta. Så vad är det man behöver mest? För att kunna leva alltså. En svår fråga som man kanske inte kan utreda i ett litet blogginlägg som det här. Men förmågan att umgås med andra människor och utvecklas som person borde väl vara rätt heta kandidater.

Båda dessa förmågor kan förbättras med Kognitiv Beteendeterapi (KBT). Det är en terapiform som är särskilt effektiv vid ångestproblem. För det är inte bara Bergman som har ångest - när det kommer till förmågan att tänka i nya banor, och hur man beter sig i sociala situationer så är det sannolikt rädsla eller ångest som håller de flesta av oss tillbaka. Man är rädd för förändringar och man är rädd för vad andra människor ska tänka.

Vad KBT handlar om är hur man låter sig styras av sin rädsla genom att man utvecklar ett undvikande beteende - man undviker det man är rädd för. Och ju mer man undviker det, desto räddare blir man. Efterhand tappar man kontakten med det man är rädd för och ger fantasin fritt spelrum. KBT går, grovt förenklat, ut på att man ska bryta den onda cirkeln genom att exponera sig för det man är rädd för i väl avvägda doser, och noga reflektera över sina reaktioner. Och man ska dokumetera förloppet i detalj så att man kan se sina framsteg och inte förvränga sin minnesbild som man lätt gör när man är i en negativ sinnesstämning.

KBT är inte bara effektivt; det är också så enkelt att barn från kanske elva år och uppåt kan förstå grunderna. En bra introduktion i ämnet är Maria Farm Larssons "Fri från oro, ångest och fobier - råd och tekniker vid kognitiv beteendeterapi". Jag tror att KBT skulle kunna revolutionera skolan och på sikt hela samhället. Frågan är bara om vi vågar.


kommentarer

Comment Icon KBT

ab | 03/06/2006, 11:33

Kognitiv beteendeterapi är ett snilledrag. Vid empiriska studier har det även visar sig fungera på xenofobi, homofobi och feministofobi! (Och jag skojar inte!)

Comment Icon

Paradigm | 04/06/2006, 13:37

Ja, det verka funka på alla irrationella rädslor. Borde kunna bidra till ett mindre våldsamt, mer vänligt samhälle.

Comment Icon KBT

Monica | 05/06/2006, 15:47

Nä! Det funkar inte på emetofobi! I alla fall för väldigt få. Det har jag läst och det vet jag.

"Examensprovet" ska då vara att spy (emetofobi är fobisk rädsla för det) efter intagande av saltvatten eller nån form av gelé och det bara går inte. Vem i hela världen utsätter sig för att bli illamående och spy helt frivilligt? Och är man emetofob är det otänkbart.

Det finns andra metoder där som inte avslutas på ovan vis.

Men annars är jag helt på din linje!

Comment Icon

Paradigm | 05/06/2006, 18:57

Konstig fobi. Jag tycker att det är skönt att spy. När man verkligen är spyfärdig det vill säga.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18