Paradigm

« | »

Det ställföreträdande livet i TV-seriernas värld

paradigm | 11 Juni, 2006 13:04

Såg för en gångs skull SVTs K Special som den här gången var ett franskt program om TV-seriernas frammarsch på filmens bekostnad. Filmer är för dyra för att man ska kunna ta några risker. Ingen vet hur en historia kommer att tas emot av publiken; därför vågar ingen försöka sig på något originellt utan harvar på med hjältar, skurkar, pojke möter flicka och så vidare. Det enda man kan konkurrera med är stjärnskådesspelare och specialeffekter, vilket gör filmerna ännu dyrare och risktagandet än mindre.

I TV-seriernas värld råder helt andra förutsättningar. Eftersom tittarna ser karaktärerna under så lång tid blir det svårare att göra karaktärerna eller handlingen schablonartad. Vad som krävs är psykologisk realism och originalitet. Det vill säga bra historieberättande - i serierna är det manusförfattarna som styr. Och det är skälet till att TV-serien är på uppgång och filmen är på nedgång, enligt den franska dokumentären.

En annan förklaring, som man inte diskuterade i programmet, är nog att serierna skapar en känsla av kontinuitet och gemenskap som många saknar i dagens samhälle. Människan har sedan urminnes tider levt i små tätt sammansvetsade grupper. Idag rör man sig lite som man vill. Vilket är roligt och utvecklande, men på samma gång en källa till rotlöshet och osäkerhet. Jag tror att de flesta människor har en längtan efter att höra till den där lilla täta gruppen. Genom att följa en serie får man tillgång till ett antal "vänner" som man regelbundet kan "umgås" med under en längre tid. Vänner som håller ihop på ett sätt som de knappast skulle gjort i verkligheten.

Det är därför som karaktärerna är i fokus i serierna. Man frågar sig inte vad som ska hända nästa vecka utan hur ska det gå för X. Och här finns en intresssant fråga som man inte heller tog upp: hur påverkar dessa låtsaskompisar oss? I det mesta tror jag att media speglar verkligheten snarare än påverkar eller konstruerar den. Men det här är ju ett relativt nytt fenomen - komplicerade, ganska trovärdiga karaktärer som man på något plan förhåller sig till som om de faktiskt vore verkliga. Inom socialpsykologin verkar man vara rätt eniga om att människor i vår närhet har mycket stort inflytande över oss, säkert mycket mer än det vanliga mediebruset. Men de här karaktärerna är, i någon mening, människor i vår närhet. Kanske formar de oss mer än vi tror.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18