Paradigm

« | »

Nobelpriset - en kvalitetsstämpel?

paradigm | 12 Juni, 2006 20:54

I söndagens DN manar Nina Björk till bojkott av Nobelpriset i litteratur eftersom priset ändå bara ges till västerländska, vita män. (Rimligen borde man väl kunna bojkotta alla kategorier med den motiveringen men här är det alltså litteratur det gäller.) "Kanske araber, kvinnor eller afrikaner skulle tycka likadant om det var de som satt med makten att definiera konstnärligt kvalitet; att det var de själva som visste vad det är att vara människa och att uttrycka sig språkligt."

Man kan undra om Nobelkommittéen verkligen har den makten. Är det inte tvärtom så att alltfler människor rycker på axlarna åt det pris de delar ut? Klart är att det knappast har hindrat de kvinnliga författarnas frammarsch under de senaste åren. Om Horace & Co fortsätter att ignorera författare som Margaret Atwood eller Carol Shields, för att nämna några, på bekostnad av massa kufar som ingen läser så kommer de bara att bli ännu mer marginaliserade.

Det är självfallet läsarna som bestämmer vad som lever kvar och inte någon kommitté. Litteraturhistorien är full av författare som folk fortfarande läser; Nobelpris-historien är full av bortglömda människor.


kommentarer

Comment Icon Nobelfähig kvinna

klimakteriehäxan | 12/06/2006, 20:59

Det ges ju inte BARA till vita män, ibland blir det fånigt med de där svepande generaliseringarna. Men ge Nobelpriset till Joyce Carol Oates, säger jag! Atwood är också värd det. Plus några tjejer till!

Comment Icon

Aron | 12/06/2006, 21:56

Glöm inte att ge Horace all cred för att Elfriede Jelinek fick priset 2004. Men visst behövs det ytterligare kvinnliga pristagare...

Comment Icon

Jörgen Stafrin | 12/06/2006, 22:32

Litteraturpriset verkar numera bara vara en sorts PR-arrangemang där man en gång om året väljer den okände författare som ska få mest reklam det följande året. Jag är lite tveksam till om priset har nån större kvalitet, oavsett vilket kön som än för det.

Comment Icon

Paradigm | 13/06/2006, 17:02

Oates är jag lite skeptisk till, men hon är i och för sig inte sämre än många som fått priset. Fast min poäng var att det inte spelar någon större roll vem man ger det till.

Jag tror att Jelinek fick priset för att hon är så otillgänglig. På så sätt bekräftar hon ledamöternas snille. Vilket verkar vara syftet med hela arrangemanget. Men så är jag rätt cynisk : )

Comment Icon

Aron | 14/06/2006, 09:07

Det där att bara otillgängliga författare får Nobelpriset är bara en myt. Sedan är ju Nobelpristagarna ofta prisbelönade redan innan, om det nu kan vara en kvalitetsstämpel. Både Naipaul och Coetzee var Booker Prize-vinnare innan de blev Nobelpristagare, och Toni Morrisons Beloved utsågs ju till de senaste 25 årens bästa engelskspråkiga bok. Så nog är de flesta litteraturpristagare värda sitt pris!

Comment Icon

Paradigm | 14/06/2006, 17:48

De flesta pristagare har redan fallit i glömska utanför den akademiska världen. På de flesta författare som fått priset går det åtskilliga som i det långa loppet funnit mer läsare. Läsarna avgör; så enkelt är det.

Comment Icon Häpp! Inte!

Monica | 15/06/2006, 00:10

Inte inte Joyce Carol Oates eller Margaret Atwood, sen får de vara hur mycket kvinnor som helst. Det ska ju gå att komma igenom deras böcker också...

Jag tycker mest det är en kul grej med Nobelpriset. Att det så ofta nämns i alla möjliga sammanhang även i utländska filmer & tv. Rätt som det är säger nån: Du borde få Nobelpriset! (i det ena eller det andra som det inte ens FINNS nåt Nobelpris att få i.)

Det finns några jag anser väldigt värdiga priset, men jättelångt från alla. Allra mest: Steinbeck. Han är min favvis!

Comment Icon

Paradigm | 15/06/2006, 14:31

Men Atwood är väl lättläst. Den blinde mördaren och Alias Grace, två av hennes bästa, är nästan för lättlästa.

Comment Icon Lättläst

Monica | 16/06/2006, 19:18

Möjligt att de är lättlästa men jag somnar på sidan 2... Det handlar inte om lättläst, det handlar om att jag inte kommer in i böckerna. Har försökt SÅ många gånger, men nu har jag gett upp! :-)

Comment Icon

Paradigm | 18/06/2006, 12:45

Det kanske är för lite action. Du verkar ju lite rastlös : )

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18