Paradigm

« | »

Mats Bergstrand försöker bortförklara DNs högervridning

paradigm | 18 Juni, 2006 12:28

Mats Bergström, chef för DN Debatt, kommenterade i lördagens upplaga av DN uppgifterna om att tidningen (liksom andra tidningar) skullle vara högervriden. Bergstrand förklarar det med att det är journalisternas uppgift att granska makten och att man därför hamnar till höger med nuvarande regering. "Jag vågar mig på hypotesen att tidningarna skulle hamna i andra änden av skalan i händelse av ett maktskifte i höst", skriver han.

Peter Wolodarski, Barbro Hedvall, Niklas Ekdal, Hanne Kjöller är alltså inte högerorienterade utan bara skickliga journalister. Och om sossarna vinner så kommer de att skriva, tillsynes, ur ett vänsterperpektiv eller få sparken. Ärligt talat: Det är väl snarare så att ingen av dem befinner sig vänster om Centerpartiet. Det inser nog de flesta av läsarna. Och jag vågar mig på hypotesen att det kommer att vara business as usual på DN efter valet, oavsett utgången.

Så varför försöker sig Bergstrand ändå på en sådan luring? Av samma skäl som Timbro kallar sig för en tankesmedja och inte en propagandabyrå. Kan man få någon att tro att man framför fakta eller intar en objektiv eller "naturlig" ståndpunkt så övertygar man bättre än om man öppet saluför subjektiva åsikter. Särskilt om man befinner sig långt ut på högerkanten.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18