Paradigm

« | »

Buffy saved the world - a lot!

paradigm | 04 Juli, 2006 22:04

Så har jag sett det allra sista avsnittet av Buffy - sju säsonger blev det totalt om den Buffys kamp mot vampyrer, demoner och andra elakartade typer. Just nu känns det lite tomt, men jag tror att serien har gett sitt; en fortsättning hade nog känts lite segt.

Många saker bidrog till att göra Buffy till en av de bästa serierna under senare år. Bra skådespelare till exempel, som Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan, Eliza Dushku med flera. Och trovärdiga, omsorgsfullt uppbyggda karaktärer. Även perifera karaktärer är väldigt välgjorda. Man ser aldrig några spår av hafsverk i Buffy.

En annan viktig faktor att serien rör sig så lätt mellan olika genrer - skräck, drama, komedi, tragedi, action - allt smälter ihop till en helhet på ett sätt som är rätt unikt. Det gör att handlingen blir mer varierad och mindre förutsägbar än i många andra serier. Ett särskilt plus är att man inte dragit sig för att låta djupt tragiska händelser drabba centrala karaktärer. Samtidigt är serien mycket rolig, i synnerhet dialogen. Joss Whedon som skapat Buffy har en bra känsla för när man ska skämta och när man ska vara allvarlig. Han skämtar aldrig bort något.

I Sverige har Buffy visats i Kanal 5, som gett den dåliga sändningstider på grund av de våldsamma actionscenerna, vilket känns hellöjligt. Verkliga människor som ligger massakrerade på marken medan släktingarna skriker av förtvivlan - sånt visar man när som helst. Men om Buffy kör en påle genom hjärtat på en vampyr så att den förvandlas till damm då är tydligen gränsen nådd.

Vad man helt bortsett ifrån är att Buffy faktiskt är en samling uppbyggliga berättelser. Whedon har inte fördjupat sig särskilt mycket i den klassiska bilden av vampyren. Han använder den istället för att belysa vissa mindre tilltalande sidor av det nutida Västerlandet. Vampyrer är, i hans tappning, njutningslystna, känslokalla endimensionella varelser, inriktade på att exploatera andra för kortsiktig behovstillfredsställelse. Mot vampyrerna står alltså Buffy, den självuppoffrande, plikttrogna, principfasta hjältinnan. Sensmoralen är att det är lätt att vara en vampyr och svårt att vara människa, men det är bara människan som lever på riktigt.

Jag tror som sagt inte att en fortsättning vore särskilt lyckat, men man kan ju alltid hoppas på fler filmer eller serier av Whedon.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18