Paradigm

« | »

Hembiträdet av Marie Hermansson

paradigm | 10 Juli, 2006 13:19

Yvonne Gärstrand hamnar av en tillfällighet i ett villaområde. Och blir hakad ungefär som av en teveserie - samma avgränsade miljö och återkommande karaktärer. Men till skillnad från på teve kan hon kliva in och bli en del av den här världen. Och det är precis vad som händer - hon börjar arbeta som städhjälp i ett av husen.

Den här upptakten är rätt typisk för Marie Hermansson. I hennes böcker befinner man sig i något sorts gränsland mellan verklighet och fantasi. Hon framkallar en krypande känsla av att något inte är riktigt som det ska. Som i en bra skräckfilm. Just den här boken hör också rent genremässigt till spänningslitteraturen; den kan väl närmast beskrivas som en psykologisk thriller. Men Hermansson skriver inte typisk genrelitteratur; hon har en helt egen stil; en sorts thriller-realism kanske man kan säga.

I centrum för berättelsen står Bernhard, som Yvonne städar hos. En vek, sinnlig, behövande man som bakom sin handfallenhet är en manipulativ och självupptagen person, hänsynslöst vädjande till kvinnors modersinstinkt. Han tycks vara en del av ett tema i boken om framgångsrika kvinnors problem med män. Uppenbarligen är det ett hårt öde att vara alfahona. Lösningen, antyder författaren, är att hitta någon som inte bryr sig om den sociala rangordnigen. Som outsidern Tomas.

Hermansson skriver lättläst, alltför lättläst menar en del. Själv har jag inget problem med det. En del populära författare bruka skriva så enkelt att man inte behöver anstränga sig alls, men så att man inte heller får tillbaka något. Inte Hermannson. Hon skriver effektivt: man får tillbaka väldigt mycket för sin investerade tid och uppmärksamhet. Hennes enda brist är att hon inte kan avsluta sina berättelser på ett bra sätt. Kanske borde hon ta Isaac Asimovs råd att skriva slutet först. För en bok med en dålig början och ett bra slut är mycket bättre än tvärtom.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18