Paradigm

« | »

Just nu kan det vara läge att drabbas av panik

paradigm | 14 Juli, 2006 18:07

Det är lustigt, eller sorgligt, att medan irrationella rädslor dominerar många människors liv så förblir de verkliga farorna ofta ignorerade. Rädslan för att göra bort sig, för spindlar eller för att man glömt stänga av spisen blir så allvarlig att man måste söka hjälp. Men ingen tycks överdrivet rädd för bilar, berusade människor eller hala badrumsgolv.

Eller för pandemier, för att ta ett verkligt allvarligt exempel. WHO varnar och varnar, och inget händer. Eller väldigt lite i alla fall. I dagsläget är det bara omkring 40 länder som har en beredskapsplan. I de flesta fattiga länder kommer en pandemi att slå hårt. Men även här skulle en pandemi kunna utplåna en ansenlig del av befolkningen. Kanske kommer jag och många andra få se vår bekantskapskrets reducerad med en tredjedel - långtifrån omöjligt. Det är svårt att riktigt föreställa sig livet efter en sådan händelse. Om man nu själv råkar överleva.

Och ändå går allt bara på i samma hjulspår. Det är nästan som om vi ber om det.


kommentarer

Comment Icon Blundar...

Monica | 15/07/2006, 18:03

Är nog vad vi gör lite till mans. Orkar inte tänka på det. Men att vi vanliga medborgare inte har lust att fördjupa oss i allt elände som kan drabba oss är en sak. Myndigheter och regeringar över världen har ansvar för att ha koll. Eller?

Comment Icon

Paradigm | 16/07/2006, 13:09

Sant. Men ingen vinner valet på en sådan fråga. Möjligen kan man förlora nästa val på det om olyckan är framme. Och regeringen tar nog inte mer ansvar än väljarna kräver av dem.

Det är mänskligt att blunda för katastrofer. Man vill ju ha lite kul också och inte bara tänka på eländet i världen. Men frågan är om vi vill att de som blundar ska rösta. Var hamnar vi då?

Comment Icon De vill bara vinna val

Monica | 19/07/2006, 18:47

Nej, regeringar tar inte mer ansvar än de måste för de är rädda att göra fel (i förlängningen förlora val). Det vanliga är att *trumvirvel* tillsätta en utredning. Men i de få fall där det inte går, för det finns inte tid, då blir det: Panik.

Om de som blundar röstar... tja. Då blir det väl ungefär som nu. Det är kanske tveksamt om tsunamidrabbade känner för att rösta på sossarna. Även om de vet att alternativet kanske inte alls hade skött saken bättre.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18