Paradigm

« | »

Konspirationsteorier

paradigm | 23 Juli, 2006 13:21

I dagens SvD skriver Tomas Eriksson om konspirationsteorier - alltifrån stockholmare som planterar ut varg i obygden för att jävlas med glesbygdsborna till teorin att världen styrs av det Babylonska brödraskapet, med medlemmar som George W. Bush, Hillary Clinton och vår egen kungafamilj, som inte alls är människor utan reptiler från en annan dimension.

I artikeln citeras den franske journalisten Antoine Vitkine som menar att konspirationsteorier har blivit så populära därför att världen blivit så komplicerad. Och det låter ju rimligt. Religioner fyller ju samma funktion, och väldigt många av de här teorierna har nära anknytning till olika religioner.

Men ett problem med artikeln är att den enbart tar upp teorier som verkar helt orimliga. Längst ned i en separat avdelning finns dock en brasklapp: där påpekas det att en konspirationsteori kan vara sann (under rubriken "Konspirationteorier bottnar i misstron mot makthavare").

Det hade varit intressant att utveckla det påståendet lite mer. Det känns lite naivt när man så ensidigt trycker på dessa teoriers orimlighet. I artikeln sägs det till exempel att när någon påstår att det som syns på ytan egentligen är dess motsats så bör man bli misstänksam. Som om den fasad folk håller sig med inte dolde något! Det finns väl knappast någon människa som aldrig betett sig manipulativt och bedrägligt. Om någon hävdar att en eller flera personer är precis vad de utger sig för att vara blir i alla fall jag misstänksam. Särskilt om de är makthavare.

Själva tanken på att mäktiga personer snackar ihop sig och kör över vanligt folk är faktiskt högst rimlig. Vad är en priskartell, till exempel, om inte en konspiration? När media fokuserar på knäppa teorier så blir konspirationsteori synonymt med vanföreställning. På så sätt går man maktens ärenden istället för att granska den. Och nej, jag ser ingen konspiration i det. Bara lat journalistik.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18