Paradigm

« | »

En svensk kanon - för oss som gillar att ha det lite småtråkigt

paradigm | 29 Juli, 2006 14:38

I dagens SvD försvarar folkpartisten Cecilia Wikström sitt förslag om att vi bör införa en svensk kanon - en lista över vilka böcker som är särskilt viktiga och som man bör läsa i skolan. Med en sådan tror hon att barnens kunskaper i det svenska språket skulle förbättras.

Riktigt hur kan hon inte förklara men hon framhåller Frankrike som ett föredöme i sammahanget. Där är minsann de nationella klassikerna en självklarhet i skolan. Det framgår inte av Wikströms artikel om franska barn är bättre på franska än svenska barn är på svenska. Vad som däremot framgår tydligt för alla och envar är att Frankrike är ett provinsiellt bakvatten, där psykoanalys och marxistisk sociologi är ā la mode. Det är väl rätt misstänkt att deras inskränkta kulturpolitik är en del av förklaringen.

Ändå finns det en poäng i det Wikström säger. Vissa böcker är nog effektivare i att öka språkkunskaperna än andra. Frågan är bara vilka. Här måste man väga kvalitet mot popularitet. Själv gillar jag Strindberg, men jag tror att de flesta barn skulle bli ihjältråkade av honom. För att inte tala om Ivar Lo Johansson - aptrist typ. Samtidigt behöver man inte ta till riktig skräplitteratur heller. Många populära författare håller faktiskt hög klass - Stephen King, Isaac Asimov eller, om det av någon anledning måste vara svenskt, varför inte Marie Hermansson?

Fast det skulle väl bli för pinsamt att ta med King i en kanon - fransmännen skulle ju skratta ut oss.


kommentarer

Comment Icon Historia

Monica | 31/07/2006, 19:09

Man skulle ju kunna välja böcker som samtidigt ger eleverna lite historia, liksom på köpet, utan att de märker det ! :-)

Peter Englund, Vilhelm Moberg, Per-Anders Fogelström...

Comment Icon

Paradigm | 01/08/2006, 12:42

Sant. Wilhelm Moberg borde ju fungera men Fogelström är jag lite mer tveksam till. Fast det är väl bara att prova sig fram.

Comment Icon

Jonasen | 31/08/2006, 11:36

Hittade det här förslaget till svensk kanon:

http://blogg.passagen.se/henrythehorse/20060831#nu_har_jag_och_nadia

Comment Icon

Paradigm | 31/08/2006, 15:55

Ja, den ser ju rätt trist ut : ( Fast Carmina Burana gillar jag, men är Carl Orff verkligen svensk?

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18