Paradigm

« | »

Bullshit

paradigm | 08 Augusti, 2006 15:34

SvD:s ledarskribent Kristian Karlsson har sett Bullshit (TV6) och är uppenbart road. Enligt Karlsson krossar programledarna Penn & Teller politiskt korrekta myter och riktar "en vass udd rakt in i sidan på etablissemanget". Liksom Karlsson själv är de liberaler. Han liknar dem vid granskande journalister men utan det "pretentiösa anslaget". Och pretentiös kan man knappast kalla Juliet Penn, som skriker mer eller mindre konstant, och kallar sina meningsmotståndare för "asshole".

Men vilket politiskt korrekt etablissemang är det Penn & Teller går till attack mot? Tja, homeopater, domedagsprofeter, konspirationsteoretiker - ni vet, de där uppe. "Att göra narr av sådana personer är förstås ingen match, men det är god underhållning", skriver Karlsson. Att sparka på någon som redan ligger och dessutom låtsas göra det ur ett underdog-perspektiv är visserligen magstarkt, men knappast särskilt roligt. Visst finns det skojare som borde sättas dit, men man måste också inse att livet är fullt av val som man inte kan göra utifrån vad som är vetenskapligt bevisat. Rent logiskt kan "det finns inga som helst belägg för" också uttryckas som "det är fullt tänkbart att". Men för Penn & Teller är allt som är obevisat bara "bullshit". Med den argumentationstekniken har dessa vetenskapsgroupies lyckats bli utnämnda till gästforskare vid MIT. Det är bara att gratulera.

Själv skulle jag uppskatta ett program som verkligen gick till attack mot etablissemanget. Som till exempel den liberala grundtesen att individen vet bäst. Det finns trots allt forskning som klart visar att kollektiva beslut är långt överlägsnare. Och jämfört med liberalismen så är alternativ medicin eller udda sekter några droppar i havet. Här har vi skitsnacket som styr världen. Fast skulle Penn & Teller attackera det verkliga etablissemanget skulle de kanske riskera att uppfattas som några av de kufar som de gör sig lustiga över.

Det brukar vara udda personer som kommer med de nya idéerna, och det är alltid etablissemanget och de som underkastar sig det som skrattar åt det nya. Eller hugger huvudet av kättarna om man har den möjligheten. Något sådant behöver Penn & Teller inte oroa sig för.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18