Paradigm

« | »

Im Kirchsteigerland

paradigm | 11 Augusti, 2006 16:17

Både DN och SvD tog igår upp fenomenet Ernst Kirchsteiger. Såväl män som kvinnor tycks falla före denne avspände livsstilscharmör. Fast mest kvinnor misstänker jag. Själv tycker jag att hans fullkomligt reservationslösa blick är lite kuslig. Som om ett rovdjur dolde sig bakom den där mysfasaden. Men så är jag rätt lättskrämd också.

DN:s Bo Madestrand menar att Ernst är en av idag få som gör något för integrationen. Med sitt avspända förhållande till unga invandrarkillar visar han att man kan umgås med invandrare även om man kommer från svensk medelklass, menar Madestrand. "De trogna tittarna lär knappast invända, Ernst kompisar är våra kompisar." Han passar också på att ge en känga åt Vellinge, en särskilt segregerad kommun i Skåne och frågar sig varför just denna kommun inte gillar invandrare, utan att komma på något svar.

Det enkla svaret är att ingen gillar mångkulturellt boende; ingen som har råd att låta bli i alla fall. Och det spelar ingen roll var man står politiskt. Vänstern har sitt eget Vellinge i form av Södermalm. Bor Madestrand eller Kirchsteiger i Alby eller Rinkeby? Nä, knappast. Ernst kompisar inte är våra kompisar - de är inte ens hans kompisar.

I SvD kritiseras Ernsts program för att vara orealistiskt av TV-krönikören Lena Andersson. "Men vem har en anordning så att de kan steka fläskpannkaka när de jobbar utomhus?" undrar hon. Ingen förstås. "Nya rum" är bara ett av många program och tidskrifter som erbjuder människor det ställföreträdande livet. Vi umgås med "Vänner", lagar mat med Tina, renoverar till exempel gamla möbler med Ernst. I verkligheten är det många som lever ensamt, slänger något halvfabrikat i mikron och köper möbler på IKEA.

Att vi nu erbjuds att hänga med unga invandrarkillar på samma sätt är inte, som Madestrand tror, något som främjar mångkulturalism. Snarare är det en bekräftelse på att integrationstanken nu försvunnit in i den fantasivärld som många önskade var verklig, men som man egentligen inte tror på.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18