Paradigm

« | »

Extremism lösningen för misslyckade ideologier?

paradigm | 15 Augusti, 2006 15:39

Mer Kristian Karlsson (mannen som gillar Bullshit). I söndagens SvD beklagar han den så kallade konsensussjukan, det att alla partier i stort sett har samma åsikter. Han rekommenderar en bok som tydliggör skillnaderna, nämligen Ett annat Sverige av Johan Norberg och America Vera-Zavala. En nyliberal och en kommunist ska alltså vitalisera debatten är det tänkt.

Fast vem tror på kommunismen idag? Livets Ord har förmodligen fler anhängare. Och det är nog det som Karlsson (och Norberg) gillar med den här boken. De nyliberala idéerna har fått gott om uppmärksamhet under lång tid utan att väcka något större intresse. Kanske hoppas man på att ändra på detta genom att påstå att politiken i grund och botten handlar om ett val mellan nyliberalism och kommunism. Själv skulle jag påstå att den ideologi som behöver jämföras med kommunismen för att framstå som attraktiv är rätt körd.

Vad som behövs är inte extrema idéer, utan nya idéer. Som psykologen Steven Pinker har påpekat bygger vår tids ideologier på teorier om människans natur som är flera hundra år gamla. Och teorierna har i stort sett gått ut på att människan inte har någon natur utan helt bestämms av de yttre omständigheterna. Både inom liberalismen och socialismen har man därför velat skapa en ny människa genom att omforma samhället. Idag vet vi vad många vetat hela tiden, nämligen det finns en mänsklig natur - inneboende egenskaper som inte går att omforma efter behag. Därför har de traditionella ideologierna ingen framtid, hur extrema och tillspetsade de än gör sig. I framtiden måste vi bygga samhället utifrån hur människor faktiskt är, och inte hur vi önskar oss att de ska vara.


kommentarer

Comment Icon Den mänskliga naturen

Joakim Hörsing | 15/08/2006, 18:49

Frågan är väl inte så mycket om människan har en natur eller inte, som den om huruvida politken ska ha en idé om den mänskliga naturen som utgångspunkt. Det finns ju ett visst fog för att säga att sådana utgångspunkter kan leda fel. Det är korrekt att liberalismen och även i mångt och mycket socialismen räknar bort den mänskliga naturen. Konservatismen, som ju förstås också är en gammal ideologi, menar jag dock beaktar människans natur.
Själv tror jag att det på lång sikt är nödvändigt att formulera mål och mening för samhällsbyggandet och då i termer av vad som anpassat för människor som de faktiskt är.

Comment Icon

Paradigm | 15/08/2006, 22:06

Konservatismen är klart underskattad, men den betonar traditioner väl starkt. Allt som levt kvar är ju inte av godo. Idag skulle vetenskaplig forskning och sociala experiment i liten skala göra det möjligt för samhället att utvecklas snabbare och ge individen ett icke-destruktivt spelrum till exempel.

Men ska man ta med vår natur i ekvationen så hamnar man nog ändå i något som påminner om konservatism, misstänker jag.

Comment Icon Frihet och villkor

Björn | 25/08/2006, 18:41

Visst måste det väl gå att förena frihet med jämliga villkor. Men det är klart att någor måste man då tumma på båda.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18