Paradigm

« | »

Låt barnen rösta - på riktigt

paradigm | 21 Augusti, 2006 17:05

För något år sedan förelsog barnläkaren Hugo Lagercrantz att barn skull beviljas rösträtt. Men vid närmare påseende var han inte så djärv som han ville ge sken av; det var snarare föräldrarna som skulle få mer rösträtt. Så här uttryckte han det:

Min uppfattning är att det enda sättet att förändra situationen är att barnen får rösträtt, det vill säga att föräldrarna får rösta för barnen. Motiveringen är att alla människor har lika stort värde. Även små barn och nyfödda är medborgare med fullt människovärde. Liksom många gamla och förståndshandikappade människor får rösta via ombud, så måste barnen också ha rätt till detta.

Själv tycker jag att det är ett stort problem att förståndshandikappade får rösta, när även normalbegåvade personer röstar på dem som ser bäst ut och liknande. Är inte det illa nog?

En del barn, däremot, borde få rösta, på riktigt alltså, och inte som i Lagercrantz förslag. När man satt en artonårsgräns så har man i praktiken medgett att det finns en poäng med meritokrati - att låta de bäst kvalificerade styra. Men varför ska intelligenta och omdömesfulla tolvåringar stå tillbaka för horder av dementa eller halvdementa åldringar? Vem vinner på det?


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18