Paradigm

« | »

Gryning över Kalahari

paradigm | 28 Augusti, 2006 13:47

För ungefär 83 000 är sedan utvandrade en liten grupp människor, förmodligen bara några tusen, ut ur Afrika genom Bab el mandeb, "Sorgeporten", vid Röda havets sydspets, och gav upphov till alla nu levande människor. Allt enligt klimatologiska och genetiska bevis. Evolutionen hinner inte göra mycket på en så kort tid så vår natur, våra inneboende egenskaper, var redan då densamma som de är idag, menar Berg. Vi skapades i Afrika, kort sagt. Än idag finns det folkslag, bushfolk och pygméer, som lever ett mycket traditionellt liv i stil med hur de första människorna levde. Kan vi lära oss något av dem om oss själva? Om hur vi är och eventuellt borde vara?

Ja, menar Lasse Berg. Och han målar upp en mycket ljus bild av bushfolken i Kalahariöknen. "Jag mår bra av att vara med människor som ständigt har det där befriande skrattet i beredskap, som trivs med varandra och så generöst innesluter mig i sin gemenskap", skriver han till exempel. Och viktigast av allt: bland dessa ädla vildar råder jämlikhet, både mellan könen och mellan enskilda individer. (Nåja, allt är ju relativt.) När vi vandrade mellan horisonterna, som Berg så poetiskt uttrycker det, som samlare och jägare i små jämlika grupper, då var vi lyckliga.

Och det är denna inneboende godhet, empati, solidaritet eller vad man vill kalla det som gjort oss så framgångsrika som art. För vår empati har gett oss en fenomenal samarbetsförmåga, den har förmodligen gett oss språket och de kunskaper som kan bibehållas med det. Det är detta vi använt vår stora hjärna till snarare än att gå upprätt eller andvända verktyg, menar Berg (och många forskare med honom).

Berg är uppenbart rädd för att romantisera exotiska folkslag. Han skriver därför uttryckligen att det som är naturligt inte nödvändigtvis är rätt. Men hela boken andas motsatsen. Om ondskan säger han till exempel: "Bara en omsorgsfullt uppbyggd gemensam moral grundad på den godhet som är vår innersta natur kan skydda oss." Och om det moderna livet: "Allt detta har blivit så normalt att vi inte ser hur naturvidrigt det är. Vi är gjorda för något annat."

Det moderna livet började ur ett evolutionärt perspektiv för ungefär 10 000 är sedan med jordbruket. Med denna uppfinning blev vi ojämlika - den som ägde jorden kunde leva på andras arbete. Överskottet lade grunden till städer och senare riken. Tillsammans med bofastheten gjorde jordbruket det möjligt att äga saker, något som förekom i väldigt begränsad omfattning tidigare, vilket i sin tur ledde till ökat våld. Vi fick dessutom en ensidig kost, trångboddhet och sjukdomar på köpet. "Slutsatsen är oundviklig. Miljöförstöring, sociala konflikter och mänskligt lidande har sin grund i jordbrukets och civilsationernas uppkomst." Bergs sluttanke är att vi inte kan återgå till naturtillståndet, men kanske kan vi hitta en modern motsvarighet.

I grund och botten håller jag med honom. Om 15 procent av befolkningen har en psykiatrisk diagnos, uppemot var femte man är alkoholiserad och vartannat äktenskap spricker, så är vi nog gjorda för något annat. Men vad? Det känns självklart att samhället borde vara anpassat efter vår natur, men hur den anpassningen ska ske är en svårare fråga. För Berg är vi jämlika av naturen och därför borde samhället vara jämlikt. Det kan låta uppenbart, och jag tror själv att ett mer jämlikt samhälle än dagens är att föredra. Men med samma logik kan man säga att kvinnor bör/vill stanna hemma och passa barnen eftersom det i alla kända kulturer är kvinnans mer än mannens uppgift, som Elise Claesson gjorde nyligen i SvD. Om ett beteende är oberoende av kultur så antyder väl det ett beroende av natur? Här slår dock Berg bakut: "Vi kan ordna våra könsroller precis som vi vill", slår han fast utan någon närmare förklaring.

Debatten om den mänskliga naturens roll i politiken har just börjat. Man kan inte avkräva vare sig Claesson eller Berg några färdiga tankesystem. De bör snarare ha en eloge för att de tar upp frågan överhuvudtaget. (Claesson blev snabbt anklagad för att hennes resonemang riskerade att leda oss till en fascistdiktatur. Säger en hel del.) Gryning över Kalahari är en bra, och lättläst introduktion i det här ämnet. Den väl underbyggd, rolig och inte särskilt polemisk. Rekommenderas alla som vill bilda sig en egen uppfattning istället för att förlita sig på proffstyckarna.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18