Paradigm

« | »

Långt straff för Bobbys mamma

paradigm | 29 Augusti, 2006 14:34

I gårdagens DN kritiserar socionomen Hjördis Flodström Nilsson det rättssystem som kan döma förståndshandikappade som Bobbys mamma till långa fängelsestraff. Hon beskriver det som "både grymt och meningslöst mot en människa som inte har en möjlighet att förstå vad han eller hon gjort". Samtidigt påpekar hon att det inte går att döma till vård eftersom dessa personer inte går att rehabilitera.

Hon söker förklaringen till den här situationen i vår historia. Tvångssteriliseringar och andra övergrepp har lett till att ingen vill ta i frågan. Det politiskt korrekta har varit att ge dessa "intellektuellt funktionshindrade" samma rättigheter som alla andra, något som enligt artikelförfattaren sker till ett högt pris som fallet Bobby illustrerar.

Jag är inte så säker på att den här missriktade och destruktiva välviljan har en historisk förklaring. Jag är föga insatt i den historien, men jag vet att jag själv tycker att det är obehagligt att säga till någon annan att de inte håller måttet. Jag tror att de som likställer dessa människor med oss andra mest gör det för sin egen skull. De gör det för att bespara sig själva obehaget av att säga "du duger inte som förälder" eller "du bör inte ha körkort" eller vad det nu kan handla om.

Det obehaget byter man hellre ut mot den angenäma känslan av att vara en stor humanist. Och när det sedan går åt helvete så säger man att det är en tragedi eller en olyckshändelse. Eller möjligen kan man skylla på någon av de inblandade. Men aldrig faller det en skugga över dem som har det största ansvaret - de "goda" människorna.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18