Paradigm

« | »

Vem lockas av Islam?

paradigm | 03 September, 2006 15:57

Vad är det egentligen som får svenskar att lockas av islam? Väldigt lite tycks det, med tanke på hur få som konverterar. Men en del gör det ändå. I DN Söndag porträtteras två av dessa Terése och Elin, två helt vanliga tjejer, eller?

En banal förklaring till deras konvertering verkar handla om utseende. Terése berättar att hon fick många frierier när hon satte på sig slöjan och att andra muslismska tjejer var avundsjuka. Elin säger att hon har dåligt självförtroende vad gäller sitt utseende och att hon känner sig vacker när hon har sin nikab på sig.

Men en kanske viktigare orsak verkar vara ett behov av att se världen i svart och vitt. Det finns en gud, inte någon luddig treenighet. Och Satan som praktiskt taget försvunnit ur kristendomen finns kvar som en förklaring till allt ont som sker. Och himlen är precis som i filmerna: fåglarna kvittrar och blommorna blommar. Elin drömmer om att leva i en shariastat där otrogna kvinnor stenas till döds. Och män, tillägger hon, men hur ofta sker det egentligen?

När man läser den här artikeln är det svårt att inte gripas av misstanken att Islam är en religion som drar till sig fanatiker och att det är av det skälet som terrorister nästan alltid är muslimer. När hörde man senast talas som en hinduisk, kristen eller buddistisk terrorattack?

I debatten försäkras gång efter annan att det inte handlar om religionen utan om fundametalism. Men varför har i så fall just den här religion så många fundamentalister? Och varför är muslimska fundamentalister så mycket våldsammare än till exempel kristna? Risken är nog att man vill vifta bort det obekväma faktum att det just är religionen som är problemet.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18