Paradigm

« | »

Opera i den gamla och den nya världen

paradigm | 05 September, 2006 14:55

Ett billigt, eller rättare sagt gratis, alternativ till att gå på opera är att låna DVDer på bibilioteket. Nu senast såg jag Puccinis Turandot i regi av David Pountney. Och än en gång kan jag konstatera att en amerikansk uppsättning av samma föreställning som jag sett tidigare är avsevärt bättre.

För i Europa ska varje opera uppdateras, sättas in i vår tid för att tittarna ska kunna relatera till den. Det är i alla fall tanken. Resultatet blir alltid att musiken och handlingen (den ursprungliga handlingen) hamnar i skymmundan på bekostnad av regissörens uppsvällda ego. Dekor, kostymer och ljussättning blir också allt viktigare. Allt som kan användas i uppdateringens tjänst prioriteras högt. Musiken är det som prioriteras lägst, eftersom man inte kan ändra den - då skulle publiken garanterat svika. Resultatet blir lite som när vuxna försöker visa ungdomar att de minsann hänger med. Som en lärare som säger till sina elever: "Yo kids, vetenskap är som ett raveparty - wow, liksom!"

I USA gör man istället operor som kan tyckas dödligt förutsägbara, eftersom de inte tillför något nytt. Här handlar det enbart om att återge något så pietetsfullt som möjligt. Vilket bara vore ett problem om David Pountney verkligen var ett större geni än Puccini. Resultatet blir hög musikalisk kvalitet och enkel och tydlig regi, som till exempel i den uppsättning av Turandot som gjordes på San Francisco-operan 1994 i regi av Brian Large.

Varför blev det så här egentligen? Kanske har de europeiska länderna en kulturpolitik som syftar till att nå ut till en större publik. I Sverige är det helt klart så, i alla fall av de stora subventionerna att döma. Själv tror jag att uppdateringskitschet har motsatt effekt. Man får inte en chans att se vad det är som har gjort Puccini, Verdi och de andra uppskattade världen över. Sätt upp Puccini, inte Pountney, och låt folk bestämma själva. Och om det visar sig att det bara är en minoritet som gillar opera så går väl livet vidare.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18