Paradigm

« | »

Utan knarkarna stannar Sverige

paradigm | 08 September, 2006 18:15

En heroinist måste, enligt en artikel i dagens SvD, stjäla för mellan fem och tiotusen kronor om dagen för att finansiera sitt missbruk. Och framöver blir det ännu mer eftersom priset på en "kabbe" just gått upp till 700 kronor. Pengar som finansierar krig och terrorism världen över.

Om man legaliserade tung narkotika så skulle knarkarnas brottslighet säkert minska. Förmodligen skulle även deras hälsa förbättras, den skulle avgjort förbättras för dem som finansierar sitt missbruk med prostitution. Och det skulle ju fortfarande vara fullt möjligt att ge dem den vård de behöver. Dessutom skulle talibanerna få en rejäl budgetåtstraming. Så vad är egentligen problemet?

Jag misstänker att det är så här: Vi har levt under antagandet att narkotika bör vara förbjudet så länge att de flesta människor tar det för givet. Under denna tid har samhället byggt upp en massa institutioner som sysslar med narkotikafrågan under det antagandet. Om antagandet är falskt så är det inte säkert att de har någon karriär längre. "Idealet vore att mitt jobb kunde avskaffas", brukar en del med sådana yrken säga. Men om någon antyder att det kanske låter sig göras så blir det annat ljud i skällan.

Missbrukarna har det illa nog med sitt drogberoende. Att göra dem till brottslingar tjänar ingen på. Ingen utom experterna förstås.


kommentarer

Comment Icon

magnus | 05/10/2006, 10:45

Du har en vän i Al Gore. Han har propagerat för detta tidigare.

Heroinet i sig ska tydligen inte vara skadligt, bara livsstilen.

Comment Icon

Paradigm | 05/10/2006, 13:50

Jag misstänker att heroin gör mer skada än nytta. Om inget annat är det nog rätt obehagligt att vara så beroende av det för att kunna fungera någorlunda normalt.

Vad jag menade med mitt inlägg var att man kan bekämpa narkotikan bättre på andra sätt än genom kriminalisering.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18