Paradigm

« | »

Osalig ande av Carina Rydberg

paradigm | 10 September, 2006 14:38

Marika är död och svävar omkring som en osalig ande (därav titeln) och som en allvetande berättare. Hon följer sina närmaste, kommenterar deras handlingar och blickar tillbaka på sitt liv. Framför allt kretsar hennes tankar kring sin älskade tvillingbror Carl, konstnären vars begåvning hon aldrig når upp till men som hon blir en musa för.

Ytligt påminner boken om de böcker jag läst av Marie Hermansson. En blanding av realism och spänning, med fokus på karaktärerna och sparsamma miljöskildringar. Men Rydbergs ton är betydligt mörkare. "Ibland önskar man människor slapp upptäcka sanningen om sig själva. Det är illusionerna som lyckliggör", är ett rätt typiskt uttalande. Rydberg skriver i en gammal svensk ångesttradition som känns rätt seg, men som jag antar går hem hos många. Hon skriver väldigt enkelt och med någon sorts kvalitet som jag inte riktigt kan fånga i ord - poetiskt, personligt insiktsfullt. Något åt det hållet.

Det jag retar mig på är hur osannolikt det scenario Rydberg målar upp är. Redan tidigt i boken framgår det att Marika har ett incestuöst förhållande med sin bror, som är bisexuell och har ihop det med sin mosters man som i sin tur har ett förhållande med Marikas man. Och så vidare. Att huvudpersonen är ett spöke är inget problem; det hör till berättelsens grundantaganden på samma sätt som att det finns troll i sagorna. Men de här sexuella förvecklingarna känns bara väldigt osannolika. Hade boken utspelats sig på en gaybar så hade det kanske fungerat.

Tyvärr känns det som att Rydberg helt enkelt inte har några idéer. Sex, och lite våld, i en finkulturell förpackning - mycket mer än så är det inte. Den enda behållning är hennes språk. Men i längden spelar det ju ingen roll hur skicklig berättare man är om man inte har något att berätta.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18