Paradigm

« | »

Orimliga partiet

paradigm | 12 September, 2006 21:18

Läser i DN att Piratpartiet som ligger kring en knapp procent i opinionsundersökningarna tror att de kan komma in i Riksdagen. Deras väljare försvinner i statistiken eftersom Temo och de andra inte ringer upp mobiltelefoner, menar partiledaren Rickard Falkvinge. Det låter väl optimistiskt, men det visar sig snart om han har rätt.

Falkvinges idéer om upphovsrätt är i mitt tycke märkliga, även om många uppenbarligen håller med honom. "Om priset för att upphovsmännen ska ha ersättning skulle vara att vi inte får behålla viktiga medborgerliga rättigheter, då får de hitta andra sätt att få betalt.", säger han. Och slänger in en brasklapp om att nästan allt ändå går till distributörerna. Så om upphovmännen får så lite så spelar det ingen roll om vi tar det lilla ifrån dem?

Generaliserar man det här resonemanget till att gälla alla former av upphovsrätt - vilket Piratpartiet gör - så leder till man inte ska kunna patentera något alls. Musik, böcker, film, medicin, uppfinningar - det är bara att ta för sig. Visst läkemedelspatent leder till överpriser, men vem kommer att utveckla mediciner överhuvudtaget utan patent?

Kortsiktigt skulle många tjäna på om patenten försvann. Men i ett längre perspektiv skulle alla självfallet förlora. För försvinner patenten så försvinner väldigt många av upphovsmännen. Och därmed hamnar man snart i en situation där allting är gratis men ingenting till salu. Hyllorna kommer att gapa tomma som i det forna Sovjetimperiet om Piratpartiet får som de vill.


kommentarer

Comment Icon

Flyer | 15/09/2006, 16:13

"För försvinner patenten så försvinner väldigt många av upphovsmännen. Och därmed hamnar man snart i en situation där allting är gratis men ingenting till salu. Hyllorna kommer att gapa tomma som i det forna Sovjetimperiet om Piratpartiet får som de vill."

Det var det dummaste jag har hört - patent HINDRAR utvecklingen istället för att befrämja det. Det är ett slags MONOPOL och som bekant var just statens monopol orsaken till det forna Sovjetimperiets fall

Comment Icon

Paradigm | 15/09/2006, 19:04

Vem lägger ner massa pengar på att utveckla produkter som andra sedan kan göra billiga kopior av? Ingen. Det statliga monopolet gav inte upphovsmännen något. Det gör däremot patentet, som är upphovsmannens (eller kvinnans) eget monopol.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18