Paradigm

« | »

Skrivboken av Siv Strömquist

paradigm | 19 September, 2006 14:03

Bloggosfären är full av stavfel, syftningsfel och sakfel. Mitt inlägg är säkert inget undantag. Det ligger i sakens natur. Hade vi haft redaktörer, korrekturläsare och faktagranskare så hade bloggarna hållit samma klass som vilken dagstidning som helst. Ja, många hade det i alla fall. Kanske är det den insikten som plågar Jan Guillou. Att han, sitt uppblåsta ego till trots, inte är särskilt anmärkningsvärd.

Men det finns alltid rum för förbättringar. Visst finns det naturbegåvningar som Sally Klee som dagligen kan prångla ut högklassiga texter. Men för oss andra kan lite coachning (första stavfelet?) vara på sin plats. Min favoritcoach är Siv Strömquist, eller rättare sagt hennes Skrivboken (Gleerups 1998). I den tar hon upp praktiskt taget allt som är värt att veta om skrivandets ädla konst - kortfattat och rakt på sak. Som till exempel att ordens positioner i en mening ger dem olika emfas. Störst tyngd har oftast slutordet, så man tjänar på att lägga poängen där. Jämför "han var död en vecka senare" med "en vecka senare var han död" så ser ni effekten tydligt. Eller en sådan sak som textbindning - att knyta ihop texten genom att låta varje mening syfta på den föregående. Till exempel kan "Mannen gick hem. Han kokade kaffe" bindas ihop till "Mannen gick hem. Väl hemma kokade han kaffe." Genast lite mer flyt. Hon förklarar också varför upprepningar och passivformer, som en del andra skrivhandbokförfattare varnar för, faktiskt har sin givna plats. "Jag kom, jag såg, jag segrade" är ju en klassiker. Och man kan skriva om "Galoscher används sällan nuförtiden" till det aktivare "Man använder sällan galoscher nuförtiden." Men då hamnar galoscherna, som det ju handlar om, i skuggan och fokus hamnar istället på det anonyma "man".

Strömquists bok är smockfull med sådana här matnyttigheter. Jag kan väl knappast påstå att den gjort mig till någon demonskribent, men jag skriver mycket bättre nu än jag gjorde innan jag läst den. Jag tror att alla som vill utveckla sitt skrivande kan ha glädje av den - särskilt bloggare och andra som inte har tid med någon omfattande bearbetning.


kommentarer

Comment Icon Stavning

Josh | 20/09/2006, 01:10

"Bloggosfären är full av stavfel, syftningsfel och sakfel. Mitt inlägg är säkert inget undantag. Det ligger i sakens natur. Hade vi haft redaktörer, korrekturläsare och faktagranskare så hade bloggarna hållit samma klass som vilken dagstidning som helst."

Du menar, de där dagstidningarna som är fulla av stavfel, syftningsfel och sakfel? :)

Comment Icon

Paradigm | 20/09/2006, 14:26

Hehe. Som av en händelse såg jag att Helle Klein nämnde "den underbara konstnäran Peter Johansson" i sin blogg idag.

Comment Icon rodnad

petra | 20/09/2006, 20:36

ååå, det där var ju oförtjänt beröm - herregud vad glad jag blir - så oväntat!!! TACK!

Comment Icon

Paradigm | 21/09/2006, 16:16

För all del. Inte alls oförtjänt.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18