Paradigm

« | »

Ingen väljer att ha svenska som modersmål

paradigm | 26 September, 2006 17:08

Läser i DN att Föreningen Svenska läromedel (FSL) oroar sig för att svenska språket ska försvinna ur den akademiska världen, och vad det kan innebära för svenskans utveckling. Kanske oroar de sig också för att svenskan ska försvinna helt, eller så är det bara artikelförfattarens vinkling, lite svårt att utläsa.

Lingvisten Mikael Parkvall avfärdar oron med att svenskan ställning internationellt sett är stark. Det märks på film- och bokproduktion, på nätet, samt i viss mån på antalet människor som har svenska som sitt modersmål. Parkvall verkar vara en av de där akademikerna som ser det som sin speciella uppgift att tala om att det inte finns något att hetsa upp sig över. Fast på en rak fråga om det finns risk att engelskan tar över säger han: "Man brukar säga att det språk som har skriftspråk sannolikt är mer livskraftigt än det som inte har det." Låter inte särskilt övertygande i mina öron.

Jag diskuterade lite med Monica för ett tag sedan möjligheten att starta Engelska partiet för modersmålets avskaffande. På skämt alltså. Men ju mer jag funderar på det desto mer börjar jag undra om det inte ligger något i det. För om det nu gick att välja: vem skulle välja svenska som modersmål framför engelskan? Svenska, liksom andra småspråk, är lite som dövkultur - något som ingen vill ha, men har man väl påtvingats det så intalar man sig att det är något värdefullt. Varför inte tänka om och ge barnen en gedigen utbildning i det språk som de har störst användning för?


kommentarer

Comment Icon

magnus | 05/10/2006, 10:41

Jag vet inte var du kommer ifrån. Men skulle du vilja byta din dialekt mot rikssvenska, eller dalmål?

Jag tror inte att det finns någon som skulle välja bort sitt modersmål. Vidare så får väl svenskar en ganska gedigen utbildning i engelska, lika väl som i svenska.

Själv är jag trespråkig, varav två är vad du kallar småspråk - svenska och nederländska. Men jag skulle inte vilja byta ut dem mot det tredje - engelskan.

Comment Icon

Paradigm | 05/10/2006, 14:04

Jag talar rikssvenska och känner ingen djup sorg över det : )

Jag tror att många som jobbar med att skriva önskade att de haft engelska som modersmål istället. Då kan man ju nå ut till hundratals miljoner människor. Och man skulle fortfarande nå många svenskar som ju redan kan engelska.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18