Paradigm

« | »

Borgströms utopi snart en dyster verklighet

paradigm | 08 Oktober, 2006 15:01

Så har man blivit taliban igen. Varför inte nazist? Vore roligare att få vara något mer djävulskt än bara efterblivet. Dessutom har jag alltid gillat svastikan, rent estetiskt alltså.

Enligt jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström bygger nämligen löneskillnaderna mellan män och kvinnor i Sverige på samma idé som gör att män köper kvinnor och att talibaner stänger in dem i enmanstält. Hur stor den rena lönediskrimineringen är vill Borgström inte tala om men det framgår att den är under sju procent. Spelar några ynka procent verkligen någon roll?

Ja, om man får tro Borgström så kommer en utjämning göra all skillnad i världen. Jämnställdhet i arbetslivet kommer att "påverka alla andra områden i samhället". Hur det ska ske rent praktiskt säger han inget om. Borgström är en princip-människa; håller man bara på principen så går allt väl. Det är kartan, och inte verkligheten, som gäller.

Vi kommer att nog få den utjämning Brogström efterlyser rätt snart, men jag betvivlar att samhällsklimatet kommer att förbättras av det. Den NO-lärare som gav flickor högre betyg på grund av språklig kompetens gjorde förmodligen rätt. Vad man än jobbar med nuförtiden så bli språkförmåga och social kompetens allt viktigare. Därför kommer kvinnor att kunna ta för sig en allt större del av arbetsmarknaden.

Men det leder oss inte till något Utopia. Det kommer bara att ge oss horder av överflödiga halvanalfabetiska män. Män för vilka det enda möjliga karriärvalet är kriminalitet. Män som kommer att försöka återupprätta sin självkänsla med våld mot såväl kvinnor som män.

Jag tror att ett bättre, vänligare sammhälle för både män och kvinnor måste bygga på en ekonomisk och social jämlikhet för alla. När alla, även obegåvade män, känner att de räknas som fullvärdiga medborgare så kommer man att välja att försöka ha roligt istället för att trycka ned andra, med våld eller vilka medel man nu har till sitt förfogande, i hopp om att man på så sätt ska må lite bättre själv.

Men för att det ska kunna ske behövs en ny vänster...


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18