Paradigm

« | »

Simon says...Pamuk!

paradigm | 12 Oktober, 2006 14:54

Så har Orhan Pamuk fått Nobelpriset och tusentals kvinnor och hundratals män kommer att köpa hans mest lättillgängliga bok. De kommer att läsa den, ställa den i bokhyllan bredvid de andra pristagarna, och fortsätta läsa det de egentligen är intresserade av. Varför?!


kommentarer

Comment Icon

Åsa | 15/10/2006, 08:27

Jag läser inte alla som får nobelpriset, men en del läser jag när de får priset. Någon blir det just som skriver, en av de mer lättlästa, andra har jag läst flera av.

Gabriel Garcia Marquez och Coetze är två av dem. Det är faktiskt ingen av Nobelpristagarna som jag läst som jag tycker varit bortkastad läsning.

Comment Icon

Paradigm | 15/10/2006, 13:45

Har man samma smak som Engdahl och de andra är det ju Nobelpriset bara bra. Men många tycks bara läsa en bok av varje pristagare. Och många av dem måste rimligen känt en viss besvikelse. Hittar man en författare man gillar så fortsätter man ju. I alla fall jag.

För övrigt: GGM var väl okej, jag tror jag läste ett par, tre böcker av honom. Har inte läst Coetze.

Comment Icon Läs först, skriv sen!

Lisa | 12/11/2006, 17:10

Just i det här fallet har du fel. Pamuk är en lättläst och lättälskad författare. Ett bra val (jag säger inget om tidigare val ...) och dessutom skönt att fokus förlyttas från det förutsägbara för en gångs skull. Förlagen satsar allt mer på allt färre säkra kort.
Jag vet inte vilken undersökning du bygger dina resonemang på. Eftersom jag har ett hum om förlagsbranschen kan jag försäkra att Nobelpristagare fortsätter sälja fint. Inte bara det år de får priset.
Läs Pamuk och uttala dig sedan om hans möjligheter att bli folkkär. Du har en underbar upplevelse framför dig. Visst är det underbart att ha fel ibland?

Comment Icon

Paradigm | 12/11/2006, 20:50

"Eftersom jag har ett hum om förlagsbranschen kan jag försäkra att Nobelpristagare fortsätter sälja fint. Inte bara det år de får priset."

Kolla Amazon. Många gamla bortglömda pristagare finns inte ens i lager. Jag tror att en föfattare som uppskattas av läsarna kommer att fortsätta finna läsare - priser gör varken till eller från.

Därför tror jag inte att Pamuk kommer att bli folkkär av Nobelpriset. Hade han varit "lättläst och lättälskad" som du menar så hade han redan varit folkkär vid det här laget.

Visst, jag kanske har en underbar upplevelse famför mig. Men vad jag tycker om honom kommer inte heller spela någon roll.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18