Paradigm

« | »

Kulturklickar

paradigm | 15 Oktober, 2006 20:21

Linda Skugge går till attack emot kultureliten, exemplifierad av den uppburna men sällan lästa Astrid Trotzig. Hur välförtjänt kritiken är i just det här fallet vet jag inte. Men rent generellt: varför ska vissa kulturarbetare stå på egna ben när andra med hjälp av sina kontakter kan göra karriärer på stipendier, priser och andra skattefinansierade medel?

Och, ännu mer generellt: varför ska någon överhuvuvdtaget få några privilegier på grund av vilken släkt man tillhör eller vilka kretsar man umgås i? Ingen vettig människa tror nog att Thomas Bodström och Britta Leijon verkligen blev ministrar på sina egna meriter. Man kan säga vad man vill om monarkin men där spelar man i alla fall med öppna kort.

Kanske borde man apropå Wiens helmanliga symfoniorkester försöka hitta sätt att rekrytera anonymt. Inom kulturområdet kan man ju slopa bidragen som Skugge vill. Problemet med det är att skit säljer och att man trots allt vill framhäva god kvalitet - i sig ingen dålig ambition. Men vem avgör vad som är kvalitet?

Som jag ser det avgör tiden och enbart tiden. Vi kan sponsra klassikerna, och i övrigt låta folk avgöra själva. Det vore dumt att inte tipsa om det som stått sig genom tiderna, men där bör det, som jag ser det, stanna. Det fina med klassikerna är dessutom att de inte är någons dotter eller kompis.


kommentarer

Comment Icon

Lisa | 15/10/2006, 20:26

Men inte tvinga någon att bara läsa klassiker i skolan väl? Bättre att läsa skit än ingenting alls. Fast klart man ska tipsa!

Comment Icon

Paradigm | 15/10/2006, 20:38

Nej, tvång har nog oftare direkt motsatt effekt misstänker jag. Om man ska ha obligatorisk läsning alls är det vettigare att satsa på sådant som är lättsamt men som de flesta håller med om har vissa kvalitéer. Som Margaret Atwood, till exempel.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18