Paradigm

« | »

Den kommersiella republikens tilltagande skröplighet

paradigm | 17 Oktober, 2006 14:53

I New Scientist-bloggen Short Sharp Science beklagar författaren, Sean O’Neill, att shoppingmissbruk nu ska inkluderas i den diagnostiska "bibeln" DSM och därmed få officiell status som ett psykiatriskt tillstånd. Enligt en studie kan så mycket som tre procent av USA:s befolkning lida av detta tillstånd/sjukdom/problem.

O’Neill menar att det snarare är ett samhällstillstånd. Vi skapar sociala och fysiska miljöer i syfte att göra oss mer impulsiva. Utveckling drivs på av ekonomiska krafter. Av alla de som har något att sälja är det bara ett fåtal som verkligen har något bra och prisvärt att komma med. Alla andra måste förlita sig på att folk köper på impuls. Eric Schlossinger skrev i sin bok Fast Food Nation att 70 procent av snabbmatskunderna är impulskunder. Väldigt få människor planerar att äta skräpmat, såklart. Idag får handeln hjälp av utbildade psykologer för att designa miljöer och skapa situationer som ska locka fram det impulsiva beteendet och därmed förhoppningsvis det förhastade inköpet.

Forskningen om impulsivitet ger oss en rätt oroväckande bild av vart den här utvecklingen leder. För impulsiva människor äter inte bara skräpmat - de röker, dricker och använder andra droger mer än genomsnittet. De är dessutom inblandade i fler trafikloyckor och skiljer sig oftare, och sitter oftare i fängelse än andra människor. För att ta några exempel.

Värst är det naturligtvis för de som har en medfödd impulsivitet. Men när hela samhället omformas för att locka oss att handla först och tänka senare, så ligger de flesta illa till. Vi kan alltid titta på USA och nöjt se hur mycket bättre vi har det. Men det vore bättre om vi såg på USA som bilden av oss själva om tio, femton år om vi inte hittar på något snart.


kommentarer

Comment Icon Bra skrivet!!

ElinLeticia | 18/10/2006, 11:48

Exakt så har jag också tänkt. Det är en skrämmande utveckling!

Comment Icon

Paradigm | 18/10/2006, 21:25

Bra, då är vi två. Jag kan riktigt känna hur opinionen håller på att svänga : )

Comment Icon

Camilla | 29/10/2006, 13:03

Intressant läsning, tänkvärt.

Comment Icon

Paradigm | 29/10/2006, 19:25

Tack! Jag antar att du har en del personlig erfarenhet på området. Någon gång ska jag läsa en bok om bipolärt syndrom. Det är nästan det enda psykiatriska tillstånd jag missat.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18