Paradigm

« | »

TV-krönika: Lost, stulna karaktärer, snygga tjejer och programtips

paradigm | 20 Oktober, 2006 19:34

Den lärdom man kan dra av det senaste avsnittet av Lost är att det finns två sorters människor: de som trycker på knappen och de som låter bli. Själv hör jag nog till den senare kategorin. Hela grejen luktar ju tvångssyndrom lång väg. Lost har tappat stinget lite på sistone; man eldar på med den ena konstigheten efter den andra utan något övergripande sammanhang. Men den höll länge hög klass, mycket tack vare karaktärerna och skådespeleriet.

Som jag varit inne på förut så spelar karaktärerna en central roll i tv-serier eftersom de återkommer hela tiden - man bygger upp en "bekantskap" med dem. Vilket fick mig att fundera lite över hur många av dessa karaktärer som är stulna. Vet man att en karaktär fungerar så finns det ju potentiellt sett stora pengar att tjäna på att plagiera den. För det är väl så de som skrivit På spaning i New York (NYPD Blue) måste ha tänkt. Den tydligen mycket populäre Andy Sipowicz företer ju mer än ytliga likheter med Pete Marino, känd från böckerna om rättsläkaren Kay Scarpetta. Från Scarpetta-serien har man också försett sig med en ung manlig homosexuell assistent med en alltför livlig inlevelseförmåga. Knappast en tillfällighet.

Men Scarpetta själv lät man vara, för vad det gäller kvinnor tycks man tro att deras enda funktion är att vara något för tittarna att vila ögonen på. När Andrea Thompson (Jill Kirkendall) började se ut som fyrtio så byttes hon mot en söt tjugoåring, helt utan utstrålning. (Samma sak hände för övrigt i NCIS när Sasha Alexander byttes mot Cote de Pablo.) Direkt pinsamt blev det när ersättaren dessutom skulle ha ihop det med Sipowitz.

Unga söta tjejer till varje pris är en helkorkad idé eftersom få människor tittar på dramaserier för den sakens skull. De flesta tittarna är kvinnor; det borde väl vara en ledtråd. Visst kan det fungera på män, kortsiktigt. Jag skulle säkert ha tittat på fem, sex avsnitt av Arkiv X även om de haft titlar som "Scully plockar svamp" eller "Scully hänger tvätten". Men i det långa loppet tröttnar man, hur snygg hon än är.

Bra på teve just nu: 4400 (TV3), Hex (TV6), Tredje skiftet (Kanal 5).


kommentarer

Comment Icon Aha!

Monica | 23/10/2006, 17:56

Nu kan jag inte kommentera någon av de serier du nämner. Jag slutade titta på Lost i samma ögonblick (avsnitt 2 tror jag) det verkade vara nåt övernaturligt med i bilden. Då tappar jag alltid allt intresse. Men det är ju lite lustigt hur snygga de ändå är. Efter en flygkrasch då...

Men vad jag verkligen vill hålla med om är ditt sista stycke, om snygga brudar bara därför att. Ja. Man tröttnar även på den sötaste/snyggaste tjejen på planeten om hon inte är nåt mer. Och jag har lite svårt att ta tjejer runt 19 (eller som ser ut som det) på allvar, som advokater, poliser, åklagare, rättsläkare osv. Där måste jag säga: Hurra för CSI Las Vegas. Vuxna kvinnor allihop.

Men när man skriver manus och tar med en 40-åring händer det faktiskt att "någon" tycker; är det inte "roligare" om hon är... typ 25..?

Comment Icon

Paradigm | 23/10/2006, 20:58

Där skiljer vi oss verkligen åt; jag älskar övernaturliga teman. 4400 och Hex handlar om sådant. Tredje skiftet är en serie om poliser och ambulansförare. Lite i samma stil som NYPD Blue, fast bättre. Går tyvärr mitt i natten.

Den där "någon" är en rätt vanlig typ - personer som "vet" hur det är, som tycker sig genomskåda skitsnacket. Världen är i grund och botten väldigt okomplicerad, och tror man något annat så beror det på att man är naiv eller lite fin i kanten.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18