Paradigm

« | »

Låt den rätte komma in, av John Ajvide Lindqvist

paradigm | 24 Oktober, 2006 20:47

Det är 1981, åttiotalet har inte riktigt börjat än, och Oskar är tolv år gammal. Han är mobbad i skolan, hans föräldrar är frånskilda och hans tillvaro verkar rätt hopplös i största allmänhet. Tills en dag då Eli flyttar in i porten bredvid. Eli som blir Oskars flickvän, men som varken är en flicka eller pojke utan en...vampyr!

Nej, direkt skrämmande blir den här boken aldrig. För att det ska bli läskigt måste ondskan ha någon sorts anknytning till huvudpersonen, och i förlängningen till läsaren. Eller så kan den ligga på lur i skuggorna. Men den kan inte flytta in i porten brevid och bara idka vampyrism – och det är tyvärr fallet här.

En annan sak som retar mig är att stilen är så lik Stephen Kings. Hade Lindqvist tillfört något själv så hade det kanske funkat. Eller så hade han kunnat bräcka King men det gör han långtifrån. De enradsstycken som King så flitigt använder för att sänka tempot och höja intensiteten, för att ta ett exempel, borde i Lindqvists tappning många gånger varit inledningen på nästföljande stycke istället. Resultatet blir en blek kopia.

Det har östs lovord över den här boken, vilket förvånar mig. Visst, den är lättläst (courtesy of King) men det i sig kan inte vara att skäl att läsa en bok. Jag antar att recensenterna gläder sig åt tanken på en svensk skräckförfattare, sådant ser man ju inte varje dag. Men den här boken är inte skräck – den skrämmer ingen. Och den är knappast särskilt svensk heller utan i det närmaste ett plagiat av King.

Jag vet inte om det finns någon bra svensk skräck värd namnet. Marie Hermanssons Värddjuret är i vilket fall en bättre kandidat än den här boken.


kommentarer

Comment Icon diverse

petra | 25/10/2006, 14:14

nej jag håller med - visserligen tycker jag ändå att "...den rätte.." var OK - jag kom faktiskt igenom den och tyckte den hade sina poänger - fast du har helt rätt i att han tycks försöka imitera ett språk som inte är hans eget - men däremot försökte jag sen läsa nästa bok...de odöda och hanteringen av dessa - och den kom jag överhuvudtaget inte igenom! Språket är hopplöst rentutsagt! bara massa avklippta meningar och ofullgångna tankar hela tiden...

Du - jag har satt igång en liten serie anspråkslösa utmaningar - kolla in!

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18