Paradigm

« | »

Tofuline - en onyttig hälsoprodukt

paradigm | 28 Oktober, 2006 16:48

Som hälsomedveten vegetarian brukade jag tills rätt nyligen äta Tofulines glass. Den innehåller inte en massa obskyra och animaliska ämnen som vanlig glass brukar göra. Den uppfyller till och med veganernas strikta krav (själv är jag dock bara lakto ovo-vegetarian).

Sedan köptes Tofuline upp av Ingman och då tyckte åtminstone jag att smaken försämrades något. En snabb titt på ingrediensförteckningen visade att den innehöll ospecificerat vegetabiliskt fett. Min minnesbild är att den enligt samma förteckning tidigare innehållit rapsolja. Hade man bytt ut rapsoljan mot något annat?

Som den konsumentjournalist-wannabe jag egentligen inte är så ringde jag upp de tidigare ägarna Carlshamn och de nuvarande Ingman för att få klarhet ifrågan. Men allt jag fick var dimridåer. På Carlshamn sade man platt att man inte visste något och att det inte fanns några dokument sparade. Inte ens en gammal plastförpackning hade man kvar. Hm... Ingman försäkrade att det visst var rapsolja i glassen, den var dock blandad med palm- och kokosolja. I vilka proportioner ville man inte tala om; det var en “affärshemlighet”.

Slutsatsen kan bara bli att Tofuline med största sannolikhet innehåller en stor mängd billig palmolja. En olja som ur hälsosynpunkt är rapsoljans direkta motsats. Den ökade efterfrågan på palmolja som Tofulines kunder och andra skapar gör att man nu skövlar regnskogar världen över för att anlägga palmolje-plantager. Eller som Frankensteins monster skulle säga: “Tofuline, bad!”

Vill man äta nyttigt och miljövänligt är förmodligen ekologisk gräddglass ett bättre alternativ.

(Och vill man äta onyttigt rekommenderar jag pommes frites med majonäs - slår ketchup alla gånger. )


kommentarer

Comment Icon giftigheter

petra | 29/10/2006, 20:25

palmolja - ja, det är i stort sett samma sak som bensin! Hugaligen...

Comment Icon gift

Elinleticia | 30/10/2006, 18:39

Fasiken ..jag har också tyckt att det smakar annorlunda...där fick man förklaringen.

Tack för ditt inlägg om adoptioner. Skönt att läsa att någon mer har reagerat på arv och miljö-aspekterna.

Comment Icon glass

Inga M | 30/10/2006, 21:44

Asch, va trist. Som mjölkallergiker har jag tyvärr inget val. Tackar ändå för upplysningen.

Comment Icon TofuLine

Ingman Glass AB | 01/11/2006, 15:19

Hej. Vi vill gärna kommentera ditt inlägg då dina slutsatser är felaktiga. När TofuLine såldes av Carlshamn Mejeri till Ingman Glass ingick även produkternas recept. Än idag använder Ingman Glass sig av samma recept som man använde sig på Carlshamn Mejeri. Det innebär även att den vegetabiliska fettblandningen är den samma, dvs. raps-, palm- och kokosolja. Ingman Glass använder till och med samma leverantör av de vegetabiliska oljorna som Carlshamn Mejeri gjorde. Slutligen garanterar vår leverantör, som är medlem i Roundtable on Sustainable Palm oil (RSPO), att palmoljan som de säljer till oss inte orsakar någon skövlad regnskog. Om du har frågor får du gärna höra av dig till oss.
Ingman Glass AB
Ingemar Folkeson, VD

Comment Icon

Paradigm | 01/11/2006, 16:44

Hej!

Kul att ni hittade hit. Jo, några frågor har jag faktiskt. Om receptet verkligen är detsamma varför smakar glassen annorlunda? Det är ju inte bara jag som noterat det. Och hur stor andel av fettet är rapsolja och hur stor del är palm- och kokosolja? Proportionerna är ju rätt avgörande för hur nyttig glassen är.

Men ni får plus i kanten för miljöhänsynen, även om produkten inte blir nyttigare av det.

Comment Icon dialog

petra | 01/11/2006, 17:20

wow - det här var ju kul!! Roligt att genast få upp en dialog på det där sättet!!

Comment Icon

Björn | 01/11/2006, 17:36

Jag kan inte skyllas för att vara hälsokostare men pomes med majonär hoppar till och med jag.

När det gäller palmoljan så är det nog dessvärre så att ökad efterfrågan i sig medför skövling av regnskogen även om inte just den oljan tas därifrån.

Comment Icon

Paradigm | 01/11/2006, 20:29

Jo, jag har sett att en del miljöorganisationer dissar RSPO av det skälet, även om de flesta verkar positiva.

Comment Icon TofuLine

Ingman Glass AB | 03/11/2006, 13:43

Hej
Här kommer svar på dina frågor.
Smak:
Receptet är inte ändrat. Att TofuLine skulle smaka annorlunda än tidigare har vi ingen annan förklaring till än den smakvariation som finns naturligt i sojabönan. Man kan likna denna smakvariation med vindruvor som odlas och används till vin. Samma vinsort kan variera i smak och färg beroende på väder, vind, jordmån etc under druvans odling. På samma sätt kan TofuLine glassen variera något i smak beroende på sojabönornas odlingsbetingelser.

Kvalitet:
Vi arbetar aktivt med att hålla en så jämn och hög kvalitet som möjligt på våra produkter. I vårt kvalitetsarbete ingår smak och utseende kontroller på varje tillverkningstillfälle. Det har inte noterats några avvikelser i våra interna kontroller med avseende på smak i TofuLine produkterna.

Fettkvalitet:
Enlig svenska Livsmedelsverkets rekommendationer skall vi minska vårt total intaget av fett. Det är då framför allt det mättade fettet vi skall minska och då framstår den vegetabiliska fettblandningen i TofuLine som nyttigare än den animaliska i gräddglassen. Naturligtvis skulle vi vilja göra en TofuLine helt baserat på flytande oljor som raps- och olivoljor. Men tyvärr är detta inte teknisk möjligt då man behöver fetter som är stela vid rumstemperatur.

Om du har någon produkt du inte är nöjd med är du välkommen att höra av dig till oss för att reklamera den. Då kan vi få fler uppgifter från dig som kan underlätta för oss att förstå din upplevelse av produkten samt för att kunna spår vilken tillverkning produkten är producerad. Det är viktigt för oss på Ingman Glass att få reklamationer och synpunkter på våra produkter. Med hjälp av dessa kan vi arbeta med att förbättra kvalitén på våra produkter.
Med vänlig hälsning
Ingemar Folkeson, VD

Comment Icon

Paradigm | 04/11/2006, 14:08

Ok, jag antar att andelen rapsolja kommer att förbli en hemlighet. Eftersom ekologisk mjölk innehåller omega 3 så är jag fortfarande inte övertygad om att ni slår ekologisk gräddglass. Men tack för det i övrigt utförliga svaret.

Comment Icon missat poängen?

tina | 06/11/2006, 22:19

som laktosintolerant och vegan är jag tacksam över att det finns glass för oss överhuvudtaget... vadå äta gräddglass?? hallååååå?? tänk på oss som inte tål eller av annan anledning inte kan äta mjölkprodukter... fast det är ju din blogg so whatever... i canada finns ett flertal "ekologiska" rismjölksglassar som är helt makalösa, men det kan väl inte du uppskatta?

Comment Icon

Paradigm | 07/11/2006, 14:35

Vare sig man äter glassen därför att man är laktosintolerant eller tror att den är nyttigare än gräddglass så finns det väl all anledning att lobba för att den blir så nyttig som möjligt.

Jag kan inte uppskatta glassen i Kanada eftersom jag bor i Sverige. Men det vore säkert bra om vi fick hit den så att det blev lite mer konkurrens.

Comment Icon vad tror de om sina konsumenter?

lisa | 15/11/2006, 11:41

sökte på nätet efter info om den nya tofulinen och hittade ditt inlägg om den 'gamla' och dess efterföljare som skulle vara densamma, men som jag precis som du tyckte smakade annorlunda. bland annat var den mycket sötare och mer kemisk....och det märkte jag innan jag ens såg att det blivit ny tillverkare,så jag är helsäker på att något förändrats.
vi tog därför bort den på jobb,den var för söt för att kunna användas i exempelvis milkshake, smoothies och annat ,utan kom att dominera smaken för mycket.
eftersom Tofuline inrte bara smakar väldigt sött numer utan dessutom innehåller mer socker än de flesta andra glassmärken, fanns det inte ett enda skäl att behålla den.

när jag sedan läser svaret du fått från Ingman där de faktiskt dumförklarar konsumenten totalt, så tror jag minsann att det leder till att det inte blir någon Tofuline Guld varken hemma eller på jobb. vad Ingman verkar missa är att till skillnad från gemene man så har veganen (och tex den laktosintoleranta) färre produkter att röra sig med och är därför mer benägna att komma ihåg smaker och innehållsförteckningar än andra. man har med all säkerhet även läst näringslära för att kunna hålla en bra diet samt testat alla produkter på marknaden och försökt göra sina egna varianter.
när Ingman då kommer med en sådan urbota dum förklaring som att sojabönorna kan vara olika söta och ha olika smaker...ja, då tycker jag mig att representanten från Ingman borde smaka osötad sojamjölk, för sötman i sojabönan vi är vana vid, är tillagd för att göra västerlänningen glad. den naturliga sötman är mindre än den du finner i komjölk. sojabönan är oftast ovanligt jämn i sin smak och nej, kan inte jämföras med vindruvor.

Comment Icon

lisa | 15/11/2006, 11:46

..dessutom, att säga att man som vegan eller laktosintolerant inte har något annat val (så som någon i dina kommentarer gjorde), är lite förvirrat.
för det första finns oatly på marknaden.
för det andra kan man faktiskt göra egen glass och det ganska enkelt iochmed att bredden på soja- och risprodukter blivit så mycket större i Sverige på senare år.

de flesta veganer har ju ett uns miljömedvetande med sig och oftast även ett hälsomedvetande,så att faktiskt göra något själv och kanske bojkotta vad som finns, borde inte vara en nyhet.

Comment Icon

Paradigm | 15/11/2006, 13:09

Jag tycker också att den smakar väldigt sött. Intressant det du säger om sojabönor. Om det inte är bönorna kan man ju börja undra. Mer socker i kombination med onyttigt fett låter som ett rätt kasst recept.

Jag provade Oatly men gillade den inte. Kanske kan man göra egen glass, men det borde väl finnas en marknad för en vettig glass av det här slaget.

Comment Icon Inget val??

Eduardo | 02/12/2007, 12:31

Satt och läste här lite, och reagerade på ditt svar, Inga M.
- Att du inte skulle ha ett val det är väl ändå inte korrekt?

Alla har vi våra val av kost och vad vi stoppar i oss, bortsett från den smo ev. skulle bli tvångsmatad men så är väl inte fallet?

- Personligen har jag fått upp ögonen för min egen hälsa & all va skit jag stoppat i mig under åren men nu är det slut, är vegan, straight edge och utöver det så väljer jag bort raffinerat socker, kakao (dels pga dess koffein innehåll) godis och snask.. äter heller inte ute alls - vill veta vad det är jag stoppar i mig, alltid och dessutom mycke billigare och även roligare att laga sin egen måltid ju :)

Så visst har du ett val!
- Och glöm inte att naturen i sig har massa godsaker att bjdua på, såsom all möjlig frukt, nötter osv..

Comment Icon

Paradigm | 04/12/2007, 15:54

Eduardo, det här inlägget är så gammalt att Inga knappast kollar vem som kommenterar det längre.

Själv försöker jag äta bra men jag har svårt för att avhålla mig från kakao. Äter inte heller på restaurang längre. Som vegetarian kan man knappast göra det, annat än på Hermans eller Govindas kanske.

Comment Icon sent inlägg : )

Fredrik | 03/04/2008, 23:37

Jag har inte för vana att försvara företag på internet, men jag måste nog ändå hålla med ingman här. Jag tycker inte att smaken förändrades alls. Däremot har jag redan innan tyckt att framförallt chokladglassen varierat ganska mycket i smak. Det tror jag beror mest på mina egna smaklökar, kanske i kombination med variationer mellan olika sojabönsleveranser.

Vad gäller om fetterna blivit onyttigare så är det ju lätt att räkna ut om man jämför ett gammalt paket (% mättat vs % omättade fetter) med ett nytt och räknar lite matte. att det skulle varit bara raps i den gamla glassen är däremot kemiskt omöjligt med mindre än att oljan var kraftigt härdad, det vet alla som någon gång gjort glass själva.

tja, men ni får gärna kolla in min receptsida för hemmagjord vegansk glass!

Comment Icon

Paradigm | 05/04/2008, 22:32

Smaken är ju inte mätbar så jag kan inte veta säkert, men min uppfattning är att den inte är lika god längre.

Och det faktum att de inte vill tala om hur mycket rapsolja det är eller har varit är genomskinligt.

Men jag får kolla upp dina glass istället. Törs man hoppas att den är fri från palmolja?

Comment Icon

Paradigm | 05/04/2008, 22:46

Jepp, det var den. Nu är det bara att hoppas att den kommer i produktion, för någon mästare i köket är jag inte direkt.

Comment Icon

Zethell | 27/06/2009, 22:22

Hmm.. Själv tycker jag den är otroligt god.. Slår all annan glass. xD

Har dock inte testat den.. "gamla".

So what om den inte är 100% hälsosam, har man problem med hälsan så kanske man bara borde hålla sig borta från glass ett tag?

Comment Icon mums

Gladvegan | 26/10/2009, 15:19

Jag tycker att glassen är god och alltid har varit ganska söt. för mig är det guld värt att de har brytt sig om att ha miljövänligt producerad palmolja, eftersom jag har sett effekterna av palmolja som inte är det... skövlade regnskogar... mycket viktigare än att det kanske är ohälsosamt. det är ju inte som att man äter glass till frukost varje dag. tycker hela grejen låter lite hysterisk och att vissa här svarar ganska omoget...

Comment Icon

Paradigm | 30/10/2009, 13:47

Zethell: Visst kan man avhålla sig från glass helt och hållet men vore det inte ännu bättre om Tofuline gjorde en nyttigare glass?

Gladvegan: Dessvärre finns det en del frågetecken kring RSPO. Läs här vad Greenpeace har att säga om organisationen:http://forest4climate.wordpress.com/2008/11/02/palm-oil-its-covered-in-greenwash/

Comment Icon

Jonatan | 06/12/2009, 23:53

Hur kan gräddglass vara bättre när man matar korna med sojabönor odlade direkt på färskavverkad regnskog?

Comment Icon

j | 14/07/2010, 18:05

asså att palmolja är en bov för miljön är en grej, men varför snackar ni om att det är onyttigt? Det är ju ett vegetabiliskt fett som är fleromättat, kokosfett däremot är ju i princip mättat. Om man ska välja ut det dåliga fettet i glassen är ju kokosfettet det som är dåligt...

Senså är det ju algrig bra att äta för mycket fett oavsett dess struktur. Men det gäller ju tex kolhydrater också..

Comment Icon

paradigm | 19/07/2010, 00:10

Nope, palmolja är rikt på mättat fett, 49 procent. I växtriket är det bara kokosoljan som är värre.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18