Paradigm

« | »

Lästips till en alfahanne

paradigm | 01 November, 2006 20:31

I dagens SvD menar bergsbestigaren Johan Frankelius att hans bedrift att klättra upp för Mount Everest borde göra honom till en attraktiv alfahanne. “Det är en signal till kvinnor att vi sannolikt har goda gener”, säger Frankelius. Och vad tycker kvinnorna själva?

Om man får tro evolutionspsykologen David Buss så gillar de i hög grad samma saker som män uppskattar hos kvinnor. Omfattande forskning visar nämligen att både kvinnor och män föredrar en partner som liknar en själv. Risktagare gillar med andra ord andra risktagare. Men det finns också vissa egenskaper som är universellt uppskattade av båda könen. Risktagande är dock inte en av dem. Det handlar istället om hur utåtriktad, smidig, lugn och ordningsam man är.

Samtidigt visar forskningen att det delvis är andra egenskaper som avgör hur nöjd man blir med sin partner. Då spelar extraversion inte någon större roll. Öppenhet, en egenskap som har med intelligens och intution att göra, visar sig betyda desto mer. Impulsivitet, den egenskap som tydligast hänger samman med risktagande, förutsäger skilsmässa.

Mer info om den här forskning finns i den utmärkta läroboken Personality Psychology (McGraw-Hill 2005) av Randy J. Larsen och David M. Buss,


kommentarer

Comment Icon Alfa kvinnor

RallarPer | 10/11/2006, 14:21

Män som är risktagare och samtidigt dåliga på riskbedömning (d.v.s. sådana som sitter i fängelse (de döda är rent hypotetiska)) verkar dock attrahera en viss sorts kvinnor. Det kanske är dessa som avses.
Tyvärr kan jag inte bekräfta tesen om att öppenhet skulle vara en substantiell faktor (eller så kanske jag inte är så öppen som jag tror).

Comment Icon

Paradigm | 10/11/2006, 22:27

Det är statistiska samband, så du kan ju utgöra ett undantag.
Och Öppenhet stämmer inte riktig med vardagsspråkets betydelse utan definieras som intelligens, idérikedom, många intressen och så vidare. Exempelvis kan en nörd ha hög intelligens, men han har per definition snäva intressen, och därmed låg Öppenhet.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18