Paradigm

« | »

GW gräver en skyttegrav

paradigm | 03 November, 2006 11:11

I gårdagens “Kalla fakta” (TV4) anklagas kriminologen och deckarförfattaren Leif GW Persson för att ha kopierat ett verkligt fall till sin roman “Linda – som i Lindamordet”. På tv4.se har man en lista med fjorton likheter som sammantagna verkar mycket misstänkta. Totalt finns det ett hundratal likheter, hävdar man. Själv hävdar Persson att boken är en ren fiktion och ingenting annat. Han hotar nu med att stämma TV4 för förtal.

Det verkar alltid uppstå debatter om vad man får och inte får göra i gränslandet mellan det fiktiva och det faktiska. Rent juridiskt verkar man kunna säga det mesta, bara man kallar det fiktion. Vill jag skriva en bok om en fet kriminolog/deckarförfattare som slår sin fru så är det fritt fram. Det är inte olagligt, bara omdömeslöst.

På ett liknande sätt gömmer sig nu Persson under fiktionens täckmantel, såvida TV4:s lista inte är påhittad (konstigare saker har ju i och för sig hänt). I så fall kommer en seger i förtalsmålet inte ge honom någon upprättelse alls. Den kommer bara att befästa bilden av en honom som en kall och manipulativ person. Varför inte bara erkänna? Alla begår ju misstag.


kommentarer

Comment Icon

Fredde | 03/11/2006, 11:56

Jag såg inte programmet men om man läser punkterna som finns på TV4 så kan man ju direkt peka ut punkter som borde passa in rent allmänt på många mord.

1. Föräldrarna var skilda
5. Offret hade varit ute sent med en kamrat och promenerade hem
6. Lägenheten låg i markplanet
7. Porten hade inget kodlås
9. Han tog sig ut genom ett fönster mot gården

om han tog sig in genom fönstret så borde han även ha lämnat spår efter sig
10. Han lämnade spår på fönsterbläcket

jag vet inte hur såna här utredningar går till men det är ju logiskt
12. DNA-prov togs på ett stort antal personer

det här lär nog många ta till
14. När mördaren greps skyllde han på en minneslucka

Jag vet inte om GW har använt just det mordet som underlag eller inte men man kan säkert jämföra just den boken med fler mord och där fler punkter stämmer överens än i det här fallet.

Comment Icon

Jari | 03/11/2006, 14:37

För det första fattar jag inte hur någon kan ta Fridolin på fullaste allvar för det andra så verkar det snarare vara så att Fridolin och Sefastsson i sin iver att hitta något stort istället inte har någon som helst grund för sina anklagalser.

http://www.expressen.se/index.jsp?a=739214

Däremot har dom åsamkat Saras föräldrar ännu djupare sår i sitt försök att hitta ett scoop, patetiskt är vad det är.

Synd på ett annars så bra program som Kalla Fakta men med nerköpet att anställa Fridolin och Sefastssons och Fridolins dåliga fatainsamlande och undersökande gör ju att Kalla Fakta tappar i trovärdighet.

Comment Icon

Paradigm | 04/11/2006, 15:27

"Jag vet inte om GW har använt just det mordet som underlag eller inte men man kan säkert jämföra just den boken med fler mord och där fler punkter stämmer överens än i det här fallet."

Fall där offret bor med sin pappa men övernattar hos mamman, som vi tiden för mordet är på sommarstället på en ö en bit ifrån staden? Jag betvivlar allvarligt att det finns två sådana fall.

Comment Icon

Magnus | 06/11/2006, 11:51

Leif GW skriver fiktion alltså om påhittade händelser och personer. Dikt och verklighet har mer eller mindre tydliga beröringspunkter. Men en roman är inte sanningen. Jag vänder mig också emot tesen att Leif GW skriver "underhållning". Kvällstidningar med dess journalister som tjänar pengar på lösnummerförsäljning som sker i samband med mord som det på Sara. Vad säger man om det ? Är det korrekt rapportering, är det exploatering ? är det atttjäna pengar på andrasolycka ?

Comment Icon

Paradigm | 06/11/2006, 16:09

Det är klart att det är underhållning. Kriminallitteratur säljer som smör, inte för att folk är särskilt samhällsengagerade utan för spänningens skull.

Fast jag håller med om att kvällstidningsjournalisterna knappast bör moralisera. Lite som om Joachim Posener skulle anklaga någon för girighet.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18