Paradigm

« | »

Weird science

paradigm | 09 November, 2006 14:28

Läser i DN att brittiska forskare bett om tillstånd att få korsa människor med kor. Visserligen kommer man bara skapa embryon som är till 0.1 procent ko och 99.9 procent människa. Och man kommer inte låta embryona utvecklas mer än några dagar. Men det är ändå en livsform som är en blandning av människa och djur, vilket naturligtvis väcker en del frågor. Och upprördhet. Bioteknik-debattören Jeremy Rifkin menar att vetenskapsmännen nu “gått över en gräns in i den patologiska domänen”. En annan kritiker Cynthia Cohen medlem i något som kallas Canada's Stem Cell Oversight Committee, menar att skapande av så kallade chimeriska varelser med mänskligt DNA innebär ett slags förnekande av människovärdet.

På sätt och vis är det här inget nytt; man har länge tillsatt mänskliga gener i bakterier, men bakterier kan man inte se med blotta ögat. Blandningen av människa och ko låter däremot som något ur en skräckfilm. Först ut med hybrider av det här slaget var kineserna som 2003 skapade embryon av människa och kanin, som sedan förstördes - till Hugh Heffners stora besvikelse.

Irving Weissman vid Stanford Universitetet är en av de ivrigaste förespråkarna. Han skapade med andra tekniker möss med mänskliga immunförsvar redan 1988. Nu hoppas han kunna skapa möss med mänsklig hjärnor som han tänker döda strax innan födelsen för att se om han kan hitta spår av mänsklig tankeverksamhet. Weissman förnekar att han skulle vara "galen vetenskapsman". Han hoppas bara att hans forskning ska kunna ge oss bättre kunskap om hur hjärnan fungerar. Jag har inte lyckats hitta någon uppgift om huruvida Weissman fått tillstånd för sin forskning som är planerad att utföras i år.

Det många frågar sig är naturligtvis vad som händer om det börjar dyka upp varelser med 50 eller 70 procent mänskligt DNA. Hur ska vi förhålla oss till dem? Att det finns forskare som vill skapa dem bara för att skriva in sig i historien kan man lugnt - eller kanske snarare oroligt - utgå ifrån. Kanske är det bara en tisdfråga innan alla har kanin- eller chimpanshybrider som hushållerskor, hantverkare och annat. Tills en dag då en muterad egensinnig hybrid får nog...


kommentarer

Comment Icon

Magnus | 10/11/2006, 07:55

Intressant, det känns lite som att frågan mer lutar åt, hur snabt kommer det gå frammåt... för jag tror inte man kan stoppa detta.

Comment Icon

Paradigm | 10/11/2006, 13:57

Förmodligen är det oundvikligt. Fast vilken omfattningen blir beror mycket på vilka reaktioner det väcker hos omvärlden. Om de som använder hybrider till exempel uppfattas som ogudaktiga och blir attackerade av terrorister så tror jag att marknaden blir rätt liten.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18