Paradigm

« | »

Sluta skyll på föräldrarna

paradigm | 15 November, 2006 22:05

På DN:s Insidan berättar journalisten och författaren Malin Nordgren om Ann Hörnfeldt som av vårdpersonal och socialtjänst blev utpekad som ansvarig för sin dotter "Sannas" problem. En intressant artikel om hur psykiatriker och socialarbetare leker Gud med människor.

Sannas aneroxi feltolkades som att hon var "emotionellt störd på grund av relationsproblem i familjen". På oklara grunder ansågs hon ha utsatts för sexuella övergrepp. Kanske räckte det att Sanna mådde dåligt och hade en styvfar. Artikeln visar på ett omfattande problem som det talas rätt lite om, nämligen den skada inte bara barnen lider i en sån här situation utan också föräldrarna.

Det är bra att DN tar upp det här. Men samtidigt har man under hela det här jubileumsåret (150 år sedan Freud föddes) spottat ur sig artiklar om hur Freuds idéer fortfarande är livaktiga. Och visst lever de, men inte av egen kraft. Den terapi som bygger på psykoanalytisk teori är verkningslös. Och den lägger mycket tydligt ansvaret för i stort sett all form av psykisk ohälsa på föräldrarna. Att en majoritet av landets psykoterapeuter använder dessa idéer som grund för sin terapi borde ge stora, och svarta, rubriker.

Hur många föräldrar orkar stå emot när "experter" går till frontalangrepp på det här sättet? Ann Hörnfeldt lyckades med hjälp en advokat hindra att hennes dotter blev fosterhemsplacerad och såg till att hon istället fick vård för det hon led av. Men att övergreppet – det verkliga övergreppet – satt sina spår är självklart. Så här säger Ann själv:

Det tog ett tag innan jag förstod hur kränkt jag själv hade blivit. Men en dag besökte jag, som distriktssköterska, en äldre dam. När jag skulle gå, tog hon om mig och bad mig hälsa mina barn att de hade en bra mamma. Efteråt grät jag så att jag skakade. Jag blev chockad över min reaktion på hennes ord. Då förstod jag hur djupt skadad i min självkänsla jag hade blivit.

Jag vet inte om de som är ansvariga för vad Ann Hörnfeldt och hennes dotter råkat ut för utgått från det psykodynamiska perspektivet. Men jag är övertygad om att det faktum att detta perspektiv fortfarande är så dominerande bland terapeuter och i media bidrar till att övergrepp av det här slaget fortfarande kan förekomma. Här har en stor del av kultureliten ett tungt ansvar.

Om jag vore förälder och någon terapeut kom med grundlösa anklagelser av det här slaget så skulle jag anmäla dem för förtal.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18