Paradigm

« | »

O. J. "erkänner"

paradigm | 17 November, 2006 11:59

Den 27 och 29 november kommer Fox sända en intervju med O. J. Simpson, den före detta fotbollsstjärnan som 1994 anklagades för att ha mördat sin fru Nicole och dennes "vän" Ronald Goldman. Intervjun sänds samtidigt med utgivningen av Simpsons bok om morden "If I Did It, Here's How It Happened" och är gjord av Simpsons förläggare Judith Regan. Som titeln antyder så berättar O. J. bara hur det skulle kunna ha gått till, men Regan säger att hon betraktar det som ett erkännande.

Jag kommer ihåg att Christer Petterson gjorde något liknande. Man kunde ringa ett betalnummer för att få höra honom berätta om hur han kanske dödade Olof Palme. Simpsons geschäft lika patetiskt, men betydligt mer professionellt skött. Med rikstäckande Fox och förlaget Harper Collins hjälp kan han kanske ta sig ur de ekonomiska besvär han hamnade i sedan han befunnits skyldig till morden i en civilrättslig dom och krävts på 33 miljoner dollar i skadesstånd.

Fast man ju undra vem boken vänder sig till. De som tror att han är skyldig vill nog inte sponsra en dubbelmördare. Och de som anser att han är oskyldig kan väl knappast få ut något av en bok där han i hypotetiska ordalag antyder att han trots allt är skyldig.


kommentarer

Comment Icon Eller hur..?

Monica | 17/11/2006, 19:51

Och hur många tror att han är oskyldig? Har det lagts en timmes polisjobb på att få fram "den riktige mördaren"? Skulle inte tro det.

Comment Icon

Jari | 17/11/2006, 20:21

Jag tror ju inte att han är oskylig. Men i USA så går det att köpa sig fri om man har ett antal hundra miljoner i fickan till skillnad från Sverige som tur är.

Eller det vet man ju aldrig om inte det går i Sverige också, man får ju inte vara för naiv.

O.J borde ha grillats i stolen och ännu mer nu när han försöker slå mynt av sitt mord i bokform

Boken visar ju att han är psykiskt störd för om han vore normal så skulle han ha gömt sig för resten av sitt liv och hoppats att folk skulle glömma honom och det han har gjort.

Comment Icon

Paradigm | 17/11/2006, 20:34

Många svarta tror, eller vill tro, att han är oskyldig. Det verkar som att polisen inriktat sig rätt starkt på honom redan från början, givet att han hade ett motiv, att han misshandlat sin fru tidigare och att han flydde från polisen. Men det bygger ju ändå på indicier så helt säker kan man aldrig vara.

Comment Icon

Paradigm | 17/11/2006, 20:46

Jari: Jag tror också att han köpte sig fri. Och jag hoppas att folk bojkottar boken. Men dödstraffet har jag aldrig gillat. Det är att bekämpa barbari med barbari.

Comment Icon

Jari | 17/11/2006, 21:40

Jag hoppas också att folk bojkottar boken !

Jag är lite kluven när det gäller dödsstraff för egentligen tycker jag att ingen har rätt att ta någon annans liv.

Men samtidigt så vet jag att om någon skulle ta livet av någon mig närstående så skulle jag önska livet av denne.

Jag skulle ha stora problem med att tycka att det är ok att den idioten får leva men inte den personen som denne tog livet av.

Patetiskt kanske men eftersom mördare finns och dom har tagit sig rätten att ta livet av någon så är det för mig också ok att även dom får dödsstraff.

Min inställning för dödsstraff gäller alltså mördare och inget annat, andra brott ska aldrig kunna ge dödsstraff. Det är lite öga för öga... som gäller hur jag tänker.

En del tycker att det är patetiskt att inte vara antingen för eller emot att ta livet av någon men det är deras problem :-)

Jag är alltså emot att någom ska få ta livet av någon annan men för dödsstraff när det gäller mördare som har tagit sig rätten att ta livet av någon...

Jag tycker alltså inte att dom som tar livet av en mördare är mördare utan dom gör sitt jobb så som såna som mig vill.

Hoppas du förstår vad jag menar :-)

Comment Icon Appråpå din kommentar

Elinleticia | 17/11/2006, 21:51

i min blogg - har jag svarat där. Dock nämner jag även här, att jag tycker att du ska läsa boken innan du ifrågasätter min uppfattning av den. Annars blir det ju en rätt ensidig diskussion. Boken går att beställa från Brutus Östlings bokförlag (om jag inte minns helt fel).

Comment Icon Folk vill läsa om mord

Freddi Lindqvist | 17/11/2006, 22:37

Varför skulle man inte köpa boken om man tror att han är mördaren? Tvärtom är jag helt övertygad om att folk vill lägga mycket pengar på att få läsa den. Att pengarna går till mördaren är av marginell betydelse. Sen när bekymrar sig folk för vilket ursrung det de köper har?
Om det är en svensk möbelsnickare med avtalsenlig lön och goda arbetsförhållanden, eller en 7-årig pojke i en fuktig källare i Bombay, som gjort stolen folk köper - inte bryr de sig överdrivet mycket.

Comment Icon

Jari | 18/11/2006, 01:46

Anledningen till att inte köpa boken är ju att jag, paradigm och andra inte vill sponsra en mördare.

Sen att boken kanske kan vara intressant att läsa har för min del ingen betydelse.

Möjligtvis att någon kan köpa boken och alla andra kan låna den gratis för att få läsa vad han skriver men aldrig att jag skulle vilja ge en mördare några pengar.

Du Freddi Lindqvist får gärna låna ut boken åt oss andra så att vi kan läsa den.

Comment Icon

Freddi Lindqvist | 18/11/2006, 11:45

Det är bra att du och vissa andra inte vill sponsra en mördare. Men det har jag heller inte ifrågasatt. Jag har heller inte påstått att jag skulle vilja köpa boken - jag är inte speciellt intresserad.
Men om du anser, och tror, att de flesta människor är som dig - vilket du verkar tro eftersom du inte kan förstå vem som skulle köpa boken - så tycker jag du verkar lite överdrivet naiv.
Det är det mitt inlägg handlar om. Jag är cynisk nog att tro att väldigt många skulle köpa boken och inte fundera ett ögonblick på vem de gynnar när de lägger fram sina pengar. Det viktigaste för dom är att tillfredställa sin nyfikenhet.

Comment Icon

Paradigm | 18/11/2006, 14:34

Jari: Jag förstår hur du menar. Jag är också lite kluven när det gäller dödstraffet. Om någon dödade någon av mina närstående finns nog risken att jag skulle ge igen på samma sätt, vilket ju i praktiekn är ett lags dödstraff. Men jag vill inte att samhället ska fungera så.

Freddie: Om boken säljer eller inte lär väl visa sig. Jag hoppas att den floppar. Och om den går bra hoppas jag att de anhörigas advokater plockar honom på vartenda öre.

Elin: Jag ska läsa den. Mer på din blogg.

Comment Icon

Jari | 21/11/2006, 13:51

Jag läste att boken stoppas nu vilket ju inte är fel http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,935802,00.html

Comment Icon

Paradigm | 21/11/2006, 17:46

Skönt att det blev en opinionsstorm mot projektet. Högste ansvarige, mediamogulen Rupert Murdoch, beklagar nu den smärta som affären inneburit för de anhöriga. Fast hade deras smärta stått högt på dagordningen hade han ju lagt ned projektet redan innan allmänheten började kritisera det.

Men det är definitivt ett steg i rätt riktning.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18