Paradigm

« | »

Auschwitz' skugga

paradigm | 20 November, 2006 12:54

Ingen är väl numera obekant med Förintelsen, nazisternas systematiska mord på sex miljoner judar under andra världskriget. Den här boken, liksom en rad liknande böcker, har skrivits i syfte att hållla detta minne vid liv. Boken tar upp Förintelsen genom en mängd olika perspektiv – alltifrån religion, litteratur till överlevarnas barns situation och hur man bäst informerar i skolorna. Men den lyckas inte engagera. Inte mig i alla fall.

I det första kapitlet funderar rabbinen Morton Narrowe över hur det kan vara möjligt att tro på Gud efter en sån här händelse. Och han kommer fram till slutsatsen att utan Gud så är allt tillåtet och att Gud därför måste finnas eftersom Förintelsen annars är helt okej. En vag och märklig analys.

En annan av författarna, Karl-Johan Illman, redogör för kyrkans inställning till judarna efter kriget. Hur man alltmer fjärmat sig från den antisemtiska tradition som funnits bland de egna, och hur man även många gånger, som en uppenbar följd av Förintelsen, gett sitt stöd till staten Israel. Ett hyfsat kapitel.

Kalkon-varning är det däremot på Tobias Berggrens bidrag. Här möter 200 poäng litteraturvetenskap Björn Ranelid. Pretentiöst, svulstigt och jönsigt. Andra bidrag som Hanne Trautner-Kronmanns och Mats Ektströms handlar bara indirekt om Förintelsen. Boken avslutas med ett rätt grälsjukt efterord av Salomon Schulman som beklagar svenskarnas tystnad, upprörs över medias kommersialisering av Förintelsen och tycker att det är skamligt att vi förlåtit Ingvar Kamprad hans nazistiska förflutna.

Överlag är de manliga bidragen sämst, Illman undantaget. Men alla författarna lider av samma oförmåga att förklara hur Förintelsen uppstod. Narrowe citerar till och med författaren Emil Fackenheim som påstår att det är en hädelse att ge en förklaring till Auschwitz. Oavsett om det bottnar i oförmåga eller ovilja – vad är poängen med att komma ihåg något man inte kan förstå?


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18