Paradigm

« | »

Niklas Ekdal - mesen som röt

paradigm | 03 December, 2006 21:18

Vad betyder egentligen "politiskt korrekt" och "inkorrekt"? DN:s Niklas Ekdal gör ett förvirrat försök ett definiera det här begreppsparet: "'Politiskt inkorrekt' har blivit en form av beröm i vårt påstått instängda debattklimat, syftande på självständigt tänkande i form av till exempel negervitsar och blondinskämt." Till viss del har han rätt. Neger- och blondinskämt är inkorrekta. Men hur många av de som drar vitsar av det slaget kan ens stava till "politiskt inkorrekt" eller "debattklimat"?

Inkorrekta är alla som inte är korrekta. Såklart. Och politiskt korrekt är man om man i varje läge intar den ståndpunkt som väcker minst kritik. Ett mikroskopiskt antal människor är nog korrekta därför att de kommit fram till sina korrekta åsikter och värderingar genom att tänka själva. Men den överväldigande majoriteten är det av bekvämlighet eller konflikträdsla.

Därför kan "politiskt inkorrekt" aldrig bli ett honnörsord, som Ekdal påstår. Det täcker allt från Galilei till Lasermannen. Och därför kan "politiskt korrekt" aldrig bli något annat än ett skällsord – det syftar nämligen bara undantagsvis på något annat än lathet eller feghet.


kommentarer

Comment Icon

Björn | 07/12/2006, 00:27

Dessvärre har vissa grupper t.ex. de som förespråkar olika former av intolerans börjat använda sig av uttrycket ”politiskt korrekt” som ett uttryck för att den som intar en annan ställning i frågan inte gör det för att de verkligen förordar ett tolerant samhälle utan för att de av feghet väljer det ”politiskt korrekta”. Detta skulle då enligt dem leda till bevis för att de egentligen anser något helt annat och därmed inte är mycket att lyssna på.

Comment Icon

Paradigm | 07/12/2006, 19:33

Och många gånger har de faktiskt rätt. Det visar sig gång efter annan att exempelvis politiker säger något helt annat när de tror att kameran är avstängd. Människor är svaga; vi är alla motståndsmän när kriget väl är över. Det finns otaliga belägg från socialpsykologin att de flesta är anpassliga, även i de banalaste av frågor.

En annan sak är att personer med inkorrekta åsikter försöker framstå som förträffliga enligt logiken: korrekt är dålig alltså är inkorrekt bra. Det är samma trick som Ekdal försöker fast åt andra hållet och det är lika ihåligt.

För övrigt gick Ekdal mot strömmen idag och uttryckte en försiktig skepsis mot "Det stora rymdäventyret" som alla andra journalister är så förtjusta i. Så han kanske inte är fullt så mesig som jag trodde.

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18