Paradigm

« | »

Klonerna anfaller inte

paradigm | 04 December, 2006 19:41

Snart nio år har gått sedan det klonade fåret Dolly väckte farhågor och förhoppningar om att även människor snart skulle klonas. Men fortfarande verkar det långt kvar dit. Visserligen jobbar de som vill skapa mänskliga kloner oförtrutet vidare. "Time is near", skriver fertilitetsexperten Panos Zavos på sin hemsida, den mest kände förespråkaren från det vetenskapliga samfundet. Men andra menar att det kommer att kräva helt andra tekniker än de som man skapat Dolly med. Hittills verkar Zavos inte kommit längre än till ett embryo om 8-10 celler, som han fryst ned för observation.

Ändå verkar frågan fortfarande känslig; kanske ligger den bara på sparlåga redo att flamma upp den dag det första klonade barnet föds. Ett tecken på det är att forskarna vill byta uttrycket "terapeutisk kloning", där man klonar embryon i syfte att skapa stamceller mot, "somatic cell transfer", som inte för tankarna till klonade människor. Bakgrunden är att Dolly inte bara gjorde Ian Wilmut och hans kollegor kända; deras statliga anslag drogs också in. Forskarna får ytterst sina anslag från väljarna och ordet "kloning" har fått en dålig klang.

Man kan undra varför så många blir så upprörda över tanken på mänskliga kloner. En klon är egentligen inget mer än en försenad enäggstvilling. Men många uppfattar dem som ett slags kopior som verkligen är den person de skapats ur. Och ändå inte. Kanske är det religionen som färgar tänkandet. Gud skapar människor och vetenskapsmän skapar kloner – alltså är kloner inte riktiga människor utan kopior av människor. "Det är ett horribelt brott att göra en Xerox-kopia av någon", som bioteknik-kritikern Jeremy Rifkin uttrycker det. Men kloner är människor - det är det man måste förklara. Kritikerna borde framföra befogad kritik och inte spela på en irrationell rädsla. Och forskarna borde informera om vad man håller på med istället för att gömma sig bakom avsiktligt vilseledande uttryck som "somatic cell transfer". Först då kan vi få en meningsfull debatt.


kommentarer

Comment Icon äh

Monica | 05/12/2006, 01:09

jag tycker man ska få forska! sk stamcellsforkning är helt ok enligt min mening. Eftersom det hjälper levande människor. Foster ÄR inte levande människor och jag hatar fundamentalister av alla slag!!!

Comment Icon

Paradigm | 05/12/2006, 16:20

Det är ju svårt att uppfatta tio celler som en människa, men samtidigt: är ett livsdugligt foster en människa? Eller blir det en människa när man tar ut det ur livmodern? Det är en rätt knepig gränsdragningsfråga.

Comment Icon kloning!

Berit | 08/03/2008, 21:07

Jag anser att kloning och stamcellsforskning med mänskliga ägg och embryon skall vara självklart. Regeringen skall satsa statliga medel på denna livs- viktiga och hälsoviktiga forskning nu. Skicka kds-diktatuen och dess anhängare till rymnden så håller dom käften sen. Passa på nu när dom ligger under 3%-spärren.
KD och Livets Ord har inget i politiken att göra.

Comment Icon

Paradigm | 09/03/2008, 17:11

Berit: Jag tycker att du överförenklar. Var drar du själv gränsen mellan ett embryo och ett foster? Är det okej att använda nio månader gamla foster så länge mamman ger sitt medgivande?

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18