Paradigm

« | »

Christer Fuglesang - vår påfågel i rymden

paradigm | 16 December, 2006 17:39

Så har vi till sist fått upp en svensk i rymden. Visserligen fick han sitta längst ned bredvid toan och nödutgången, men ändå. I media har man hakat på med en entusiasm som ligger närmare groupies än granskares. Mer kritiska röster har oftast blivit notiser överskuggade av alla flersides-reportage om Fuglesangs stora "rymdäventyr".

Men vad är poängen med bemannade rymdfärder? Få av alla dessa entusiaster verkar ens fundera över meningen med miljardrullningen. Själv hade jag hellre sett att man köpte och skyddade regnskog för pengarna. Tänk om folk kunde bli lika glada över en sån grej.

En som har funderat är filosofen Torbjörn Tännsjö. Enligt honom måste vi kolonisera rymden för att överleva. Jorden börjar bli alltmer obeboelig och förr eller senare måste vi hitta ett nytt hem. Det är också viktigt att vi blir fler och fler, enligt Tännsjö. "En värld med många lyckliga kännande varelser är bättre än en värld med få" skriver han i en artikel i DN och fortsätter: "Vi kan handla fel också genom att inte sätta nya individer till världen. Ja, det värsta fel vi kan göra är att göra slut på oss själva. Detta är fel, inte bara för vår egen skull, utan framför allt av hänsyn till allt framtida möjligt liv, som i så fall aldrig kommer att få finnas till." Vi bör alltså föröka oss som kaniner så att vi inte fråntar något potentiellt barn ett möjligt liv. Eller annorlunda uttryckt: Jorden till Tännsjö, hallå?

Jag tror att John F. Kennedy kom närmare sanningen när han sa att vi väljer att resa till månen, inte därför att det är lätt utan därför att det är svårt. Det är i grund och botten en rätt primitiv styrkeuppvisning det handlar om. Vill man blåsa upp sig inför omvärlden måste man göra något man inte behöver göra. Så fort man gör något det finns ett behov av, som att rädda regnskogen, så för det uppmärksamheten till att man har problem snarare än att man har styrka. Därför finns det ingen egentlig poäng med rymdfärderna. De är våra påfågelsfjädrar helt enkelt.


kommentarer

Lägg till en kommentar
 authimage 

Fatal error: Call to a member function isEnabled() on a non-object in /home/userB/b0163600/public_html/bloggsite.se/tmp/190/%%168^%%1685944611^commentform.template.php on line 18